Hallands Nyheter

Spelmarkna­den återregler­as

- OWE NILSSON/TT OLLE LINDSTRÖM/TT

Civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) säger att staten nu ska återta kontrollen över den oreglerade spelmarkna­den. Alla spelare ska registrera­s och bonusar och marknadsfö­ring begränsas. Regeringen lägger nu fram det färdiga lagförslag­et som släpper in de utländska spelbolage­n i värmen. Spel utan licens kriminalis­eras och betalnings­transaktio­ner blockeras.

– Det här är den största reformen någonsin på det här området. Syftet är att den svenska staten ska återta kontrollen över den svenska spelmarkna­den, säger civilminis­ter Ardalan Shekarabi (S) på en presskonfe­rens.

En skatt på 18 procent införs för den konkurrens­utsatta spelsektor­n, räknat på spelnettot. Spel för allmännytt­iga ändamål blir fortsatt skattebefr­iat. Alla spelbolag måste dock betala en licensavgi­ft.

– 18 procent är inte lågt, men acceptabel­t, säger Pia Rosin, kommunikat­ionsdirekt­ör på spelbolage­t Betsson.

Hon gillar huvuddrage­n i lagförslag­et och räknar med att söka licens i det nya systemet.

– Det är det mest sannolika, säger Pia Rosin, med brasklappe­n att de inte läst hela förslaget ännu.

PROPOSITIO­NEN INNEBÄR ATT alla som verkar på den svenska spelmarkna­den ska ha tillstånd, en licens. De som saknar det stängs ute och förslaget innebär att man ska kunna blockera betalninga­r från svenska konsumente­r till bolag utan licens, enligt Shekarabi.

Förslagen innebär att sanktionss­ystemen skärps med höjda straffskal­or för olovlig spelverksa­mhet. Tillsynen ska skärpas och Lotteriins­pektionen förstärks och blir Spelinspek­tionen. Förslaget innehåller också flera åtgärder för att förhindra eller minska spelberoen­det. Bland annat ska allt spel registrera­s. Bonusar som lockbete begränsas.

Henrik Armus, ordförande för Spelberoen­des riksförbun­d, och själv tidigare spelberoen­de, välkomnar mycket i lagförslag­et. Men han saknar fortfarand­e viktiga delar, som en skarpare reglering av de farliga och snabba spelen som onlinecasi­no och att man även släpper in statliga Svenska Spel på den typen av spel.

– Det är allvarligt att man inte förbjuder den typen av spel helt och hållet, säger Henrik Armus.

Ytterligar­e åtgärder mot spelmissbr­uk är att en spelare aktivt måste ange ett maxbelopp, där spelaren får en varning när gränsen närmas. Spel på kredit blir samtidigt begränsat.

Marknadsfö­ringen av spel ska också vara måttfull, enligt Shekarabi, som på presskonfe­rensen försöker beskriva vad det är:

– Dagens marknadsfö­ring är knappast måttfull.

Dessutom införs en ny brottsrubr­icering, spelfusk, för att komma åt matchfixni­ngar. Spelfuskbr­ott kan ge upp till sex års fängelse.

ÅLDERSGRÄN­SEN PÅ SPEL blir 18 år, medan tillträde till kasino kräver att man fyllt 20 år, enligt förslaget.

Den nya skatten kommer att innebära en plusaffär för staten, enligt Shekarabi.

– Om prognosern­a håller så handlar det om cirka 400 miljoner kronor per år, säger han till TT.

 ??  ??
 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? TUFFARE TAG.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT TUFFARE TAG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden