Hallands Nyheter

Lula affischnam­n – fri eller fängslad

- MATTIAS MÄCHS/TT

Brasiliens ex-ledare Luiz Inácio Lula da Silva kan missa resten av presidentv­alskampanj­en, sedan landets domstol gett grönt ljus till att låsa in honom. Men Arbetarpar­tiet lär – i brist på andra dragplåste­r – inte ta bort honom från sina valaffisch­er.

Det dröjde nästan elva timmar av tv-sända överläggni­ngar innan Brasiliens högsta domstol, med minsta möjliga marginal, slutligen fällde sitt avgörande natten till torsdag.

Trots sakens juridiska natur kunde flera av domarna inte undvika att hänvisa till sammanträd­ets historiska betydelse. Luis Roberto Barroso, en av de sex domare som röstade ner Lulas begäran att tillfällig­t slippa fängelse, slog fast att HD:S uppgift inte är att bedöma hans politiska arv utan att tillämpa lagen.

DENSAMMA KAN DOCK tolkas tvärtom – med hänvisning till principen om rätten att betraktas som oskyldig innan en dom vunnit laga kraft. Det menade Ricardo Lewandoski, en av de fem som ville bifalla begäran.

– Att en sådan central institutio­n som Högsta domstolen, i ett sådant centralt fall, är så delad i sin uppfattnin­g visar på oförutsägb­arheten och osäkerhete­n i det läge Brasilien i dag befinner sig i, säger Fredrik Uggla, professor i Latinameri­kastudier vid Stockholms universite­t, till TT.

LULA HAR DÖMTS till tolv års fängelse för att ha låtit sig mutas av ett byggföreta­g, men har överklagat domen och ville slippa häkte under den fortsatta rättsproce­ssen. Efter Hd-utslaget kan han bli fängslad inom några veckor.

Därmed kan favoriten inför presidentv­alet i oktober, med runt 35 procents stöd, missa resten av sin valkampanj.

Om domen mot honom dessutom fastställs i sista instans diskvalifi­ceras han helt.

Men Arbetarpar­tiet (PT) och dess anhängare, som ser rättsproce­ssen mot honom som politiskt motiverad, lär inte överge honom.

– Högsta domstolens beslut passar in i deras självbild av att vara förföljda och martyrer, och att detta är en del av en konspirati­on som även drabbade (den avsatta förra presidente­n) Dilma Rousseff, säger Fredrik Uggla. Ligger det något i den uppfattnin­gen?

– Det man kan konstatera är att den stora korruption­sutredning­en Lava Jato, som Lulas fall är en del av, inte har haft någon tydlig politisk slagsida. Alla från höger till vänster har dragits in.

Ingen politiker i PT:S led har samma dragningsk­raft som Lula, varför partiet lär dra sig in i det sista för att välja en annan presidentk­andidat.

– Jag tror inte att PT kommer att ta bort Lula från sin valpropaga­nda, dömd eller inte dömd.

Brasilien är dock djupt splittrat kring Lula. HD:S utslag lär stärka ultrahöger­kandidaten Jair Bolsonaro, som hittills legat två i mätningarn­a på runt 17 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden