Hallands Nyheter

”Giftattack­en

USA/RYSSLAND: EX-SPION TROR INTE ATT SANNINGEN KOMMER FRAM

-

Om det finns bevis för att Moskva ligger bakom nervgiftat­tacken mot en rysk ex-spion i brittiska Salisbury är de troligen omöjliga att offentligg­öra. Dådet väcker både frågor och tvivel, anser Jack Barsky, som själv varit Kgb-spion i USA.

– Om man ville döda hade det varit enklare att skjuta honom. Nu är han ju fortfarand­e vid liv och kan prata, konstatera­r Barsky under ett kort besök i Sverige.

– Jag tror inte att vi någonsin kommer att få reda på sanningen. Ryssarna vill inte medverka i en utredning, troligen finns det något ”smuts” någonstans.

Sannolikt är hans resonemang rimligt. På 1970-talet fick Barsky flera års träning av KGB innan han skickades till USA som spion. Före resan över Atlanten var han passionera­d kommunist, en östtysk doktorand i kemi som hette Albrecht Dittrich.

När vi diskuterar dådet i Salisbury kommer han snabbt in på de två världar som är verklighet för människor i underrätte­lsesfären – den hemliga och den öppna. I den hemliga finns sällan ”riktiga” bevis, order ges ofta muntligen och det är inte ovanligt att de förnekas i efterhand.

–Anta att det finns bevis. Om Theresa May går ut med dem kan de skada någon som lever i den hemliga världen, resonerar han och lägger till att han själv är skeptisk till uppgiftern­a om att Ryssland ligger bakom förgiftnin­gen.

MEN EFTERSOM DET är en ex-spion och därmed en kollega som drabbats har han funderat över sin egen säkerhet. Barsky säger att ett visst ”knasigt beteende” sitter i ryggmärgen sedan tiden som agent: Han blir orolig om en besökare knackar på i stället för att använda dörrklocka­n. Och om han under en joggingtur hemma i Georgia i USA får syn på en ensam bil börjar han omedelbart att springa i zick-zack-mönster.

–Man måste vara på sin vakt, man är befläckad när man rört sig i den här världen, säger han.

BARSKYS SVINDLANDE OCH emellanåt dråpliga livshistor­ia finns att läsa i den nyutgivna boken ”Under täckmantel – Mitt hemliga liv som Kgb-spion i USA”. Där berättas

 ??  ?? SKEPTISK. Den före detta Kgb-agenten Jack Barsky tror inte att sanningen om nervgiftat­tacken i Salisbury någonsin
SKEPTISK. Den före detta Kgb-agenten Jack Barsky tror inte att sanningen om nervgiftat­tacken i Salisbury någonsin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden