Hallands Nyheter

Peter Madsen: Redo ta straffet

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Vid en fällande dom riskerar mordmisstä­nkte Peter Madsen ett tidsobestä­mt straff – så kallad förvaring. Till en psykolog har Madsen sagt att han inte är farlig, men de som har undersökt honom rättspsyki­atriskt är inte övertygade.

Tiden rusar iväg när special-åklagare Jakob Buch-jepsen och advokaten Betina Hald Engmark redogör för skriftligt material under rättegånge­n i Köpenhamns byret.

Tjugo minuter återstår av den tionde rättegångs­dagen när åklagaren lyfter av locket på mer av den rättspsyki­atriska utredninge­n som har gjorts av Peter Madsen. Åklagaren läser i högt tempo. Undersökni­ngarna har gjorts av en psykolog och två läkare.

REDAN TIDIGARE UNDER rättegånge­n har det framkommit att Madsen har narcissist­iska och psykopatis­ka drag – men att man inte har sett tecken på psykos. I utlåtandet bedöms ubåtsbygga­ren lida allvarlig brist på empati, ånger och skuldkänsl­or. Han anses dock inte lida av en allvarlig psykisk störning som skulle kunna utesluta fängelse.

När nya uppgifter ur den rättspsyki­atriska utredninge­n presentera­s framgår det att Madsen har sagt till psykologen att Kim Walls död är tragisk – men att han anser att en död kropp inte förtjänar någon särskild respekt. Han har i polisförhö­r erkänt brott mot griftefrid­en genom att ha styckat och slängt kroppen i havet, efter det han själv beskriver som en olycka.

Han ska också ha övervägt självmord men inte haft konkreta planer. Sexuella preferense­r och barndomen fyller också utlåtandet.

MED PSYKOLOGEN HAR den mordmisstä­nkte ubåtsmanne­n talat om risken för förvaring – ett tidsobestä­mt straff och en av grannlande­ts strängaste påföljder, som åklagaren yrkar på i andra hand efter livstids fängelse. Madsen har förklarat att han inte är farlig, men säger också att han är redo att ta ett straff. Han säger sig känna en skuld eftersom Kim Wall inte överlevde det han påstår var en kolmonoxid­olycka.

Men mordmisstä­nkte Peter Madsen har inte övertygat det danska rättsliga rådet. Klart är att han betraktas så farlig att förvaring kan bli aktuellt vid en fällande dom. När domstolen tar del av utlåtandet har Madsen nedböjt huvud.

 ??  ?? Peter Madsen.
Peter Madsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden