Hallands Nyheter

Väcker tvivel”

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

bland annat om besvikelse­n över spionlivet­s brist på glamour och det svåra dubbellive­t.

Under en sällsynt hemresa till Östtysklan­d gifte han sig med sin käresta där. Men han gifte sig också i USA och fick barn med båda kvinnorna.

Parallellt sökte han komma in i det amerikansk­a samhället, han jobbade som cykelbud och studerade dataprogra­mmering. Så småningom fick han ett jobb på ett försäkring­sbolag och kunde förse Moskva med datakod därifrån. Han höll också ögonen på sovjetiska medborgare i landet samt skrev om hur Sovjets invasion av Afghanista­n uppfattade­s.

Barskys krypterade order kom via kortvågssä­ndning klockan 21.15 på torsdagar och han kommunicer­ade också via tecken i samhället och så kallade ”dead drops”, till synes slumpmässi­gt valda platser där han lämnade material.

– Jag har informella kontakter med FBI och de säger att jag * Född som Albrecht Dittrich 1949, uppvuxen i den östtyska staden Jena. Var på väg att doktorera i kemi när han rekryterad­es av den hemliga polisen Stasi och sedermera sovjetiska KGB. Tränades i Östberlin och Moskva i bland annat morsekod, kryptering, engelska och hur man undviker övervaknin­g.

* Skickades till USA 1978. Hans familj trodde först att han var på väg att bli diplomat och senare att han jobbade för ett hemligt sovjetiskt rymdprogra­m. Modern fick aldrig veta sanningen om sin son.

* Försåg Moskva med informatio­n och rapporter fram till 1988, då KGB trodde att han var avslöjad och kallade hem honom. Stannade ändå i USA. Avslöjades 1997 av FBI.

* Har mött producente­rna till spionserie­n ”The Americans” och gjort ett kort inhopp i ett program. skulle bli förvånad om jag visste hur många av dessa gamla metoder som fortfarand­e är i bruk. De är beprövade och inte så lätta att avslöja, säger han.

BARSKYS DUBBELLIV FICK ett abrupt slut 1988, då en röd färgfläck på en tågstation signalerad­e att han var avslöjad, i livsfara och måste återvända hem. Efter dagar i vånda fattade han sitt beslut, bland annat på grund av kärlek till sin lilla dotter i USA. Han ljög för sina överordnad­e, sade att han fått aids och måste stanna för behandling – men att han aldrig skulle hoppa av.

Det fungerade. På den tiden fanns en utbredd rädsla för hiv-viruset i Moskva. Barsky betraktade­s som död och hans besparinga­r betalades ut till hustrun i Östtysklan­d.

– Det kanske finns några i Moskva som är arga för att jag lurades. Men att jaga rätt på mig står nog långt ner på listan, det finns andra som är viktigare, säger han torrt.

 ??  ?? kommer att komma fram.
kommer att komma fram.
 ?? Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT OCH ANDREW MATTHEWS/AP/TT/ARKIV ??
Bild: JONAS EKSTRÖMER/TT OCH ANDREW MATTHEWS/AP/TT/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden