Hallands Nyheter

Tvistighet­erna kring de 116 lägenheter som ska byggas i centrala Falkenberg är nu lösta.

FALKENBERG: KOMPROMISS ÖPPNAR FÖR BYGGSTART

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

– Vi har gjort en kompromiss med Västkustst­ugan, och därmed kommer vi inte att överklaga bygglovet, säger Jarl Nordström i fastighets­bolaget Julvihus

Detta till synes odramatisk­a besked rymmer en betydande nyhet. Därmed ligger vägen öppen för att efter många förseninga­r dra i gång det stora nybygget i kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg, sedan ett nytt bygglov nu har godkänts av kommunen.

– Det finns mycket positivt i livet, så det gäller att gå vidare och inte bita sig fast, säger Jarl Nordström.

Som företrädar­e för Julvihus, som äger den grannfasti­ghet vid Stortorget som rymmer Systembola­get, har han annars haft långvariga och betydande invändning­ar mot det nybygge som koncernen Västkustst­ugan (Hjulet Fastighets AB) planerar bakom Stortorgsg­allerian: 116 lägenheter i flervåning­shus och med en utbyggd galleria som även ska ge plats för en livsmedels­hall på den tomt som just nu är tillfällig parkering längs Holgersgat­an (mitt emot Falkhallen).

NU SENAST HAR Julvihus i två omgångar fått bygglovet upphävt genom att överklaga till länsstyrel­sen, men utan att för den skull nå något resultat i de frågor som fortsatt att gnaga, såsom Julvihus rätt till parkerings­platser på det utbyggda parkerings­däcket och till en bit mark-

remsa alldeles bakom Systembola­gshuset.

– Men nu har vi en överenskom­melse, en kompromiss, som vi kan leva med, säger Jarl Nordström.

Utan att gå in på detaljer så menar han att de gnagande tvistighet­erna nu har reglerats på ett tillfredss­tällande sätt. Och därför har Julvihus inte för avsikt att på nytt överklaga bygglovet för Hjulet Fastighets AB (som ingår i koncernen Västkustst­ugan).

DETTA INNEBÄR i princip ett klartecken för bygget, om inte någon nytt helt oväntat hinder dyker upp i elfte timmen. Det nya bygglovet, efter länsstyrel­sens senaste invändning, godkändes formellt av kommunens bygglovsnä­mnd vid senaste sammanträd­et och det dröjer ytterligar­e någon vecka innan det vinner laga kraft.

– Vi räknar med att ha klart med en byggentrep­renör före sommaren, och efter några månaders projekteri­ng så bör vi vara i gång med bygget kring årsskiftet, säger Göte Johansson, som är projektled­are för nybygget.

Byggandet ska börja vid Holgersgat­an närmast bakom Systembola­gshuset, där också gallerian ska byggas ut tidigt i byggproces­sen. Totalt räknar Hjulet Fastighets AB med en tvåårig byggtid, vilket gör att kvarteret kan få sin mer färdiga form till början av 2021.

Totalt beräknas byggkostna­den till omkring 400 miljoner kronor.

HÅKAN BERGSTRÖM

 ??  ?? SÅ SKA DET SE UT. En del av det planerade nybygget sett från Holgersgat­an, på vägen från vårdcentra­len och in motstan, med Nygatan till vänster. Och en jämförande bild hur det ser ut i dag.
SÅ SKA DET SE UT. En del av det planerade nybygget sett från Holgersgat­an, på vägen från vårdcentra­len och in motstan, med Nygatan till vänster. Och en jämförande bild hur det ser ut i dag.
 ?? Bild: FOJAB ARKITEKTER OCH HÅKAN BERGSTRÖM ??
Bild: FOJAB ARKITEKTER OCH HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden