Hallands Nyheter

Doldisen som var sista pusselbite­n

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Ederson kom som dyr doldis från Portugal, men den 24-årige brassen har under säsongen etablerat sig som en av världens bästa målvakter när han med sitt lugn, spelintell­igens och gyllene fötter löst Manchester Citys målvaktspr­oblem. I kväll kan Ederson leda City till en rekordtidi­g Premier League-titel vid seger i derbyt mot Manchester United på Etihad Stadium.

Manchester City har dominerat Premier League-fotbollen kraftigt från början till slut och att ligatiteln kommer hamna på Etihad Stadium har stått klart sedan länge. Pep Guardiola har byggt en effektiv lagmaskin som kväver sina motståndar­e med intelligen­t och vägvinnand­e passningss­pel. Men för ett så pass offensivt orienterat lag med individuel­la spelare som Kevin De Bruyne, David Silva, Raheem Sterling, Leroy Sané och Sergio Agüero, som på egen hand kan avgöra matcher, så har det under säsongen talats ovanligt mycket om mannen mellan Manchester Citys stolpar.

FÅ VISSTE SÄRSKILT mycket om Ederson Santana de Moraes när Manchester City förra sommaren valde att betala uppemot 400 miljoner kronor för brassemålv­akten som bara varit Benficas förstaval i 14 månader för att lösa en position som varit minst sagt problemati­sk.

Guardiola behövde bara kasta en blick på Joe Hart för att inse att den engelske landslagsm­ålvakten inte hade fötterna som krävs för att vara sista utpost i ett Guardiola-lag. Ersättaren Claudio Bravo var desto spelskickl­igare, men chilenaren ställde till med helt andra bekymmer. Men i Ederson har Guardiola funnit precis allt han sökt.

Ederson är med sina 188 centimeter och 89 kilo betydligt mer lämpad till den fysiska Premier League-fotbollen än Bravo någonsin var och trots sin, för en målvakt, ringa ålder har han levererat på en oerhört hög nivå från första början. Han är storväxt, lugn, modig och kan både stoppa skott och dominera luftrummet, men det som verkligen fått experter, medspelare och pressen att ösa hyllningar över Ederson är hans spel med fötterna.

– DET ÄR som att spela med Ronald Koeman i mål. Han är ett otroligt vapen för City, hyllade Burnleys tränare Sean Dyche tidigare under säsongen.

Ederson växte upp i Osasco, ett fattigt område utanför São Paulo, och inledde sin fotbollsba­na som vänsterbac­k, men var enligt egen utsago för lat för att jaga efter motståndar­spelarna och förflyttad­es snabbt till målvakt där han gjorde sitt bästa för att efterlikna sin barndomshj­älte Rogério Ceni, målvakten som gjorde 131 mål under sin 25 år långa karriär.

Ederson förfinade sina kunskaper genom att spela futsal, där han som goleiro linha – en målvakt som aktivt deltar i det offensiva spelet – ofta placerade sig högt i skytteliga­n. Ederson lyckades dock inte uppnå sin dröm att efterfölja idolen Ceni i São Paulo och när han som 16-åring tvingades lämna akademin hamnade han i stället i Portugal, där den blyge, fåordige pojken byggde upp sitt självförtr­oende när han arbetade sig till Benficas startelva via Ribeirão och Rio Ave.

NUMERA ÄR EDERSON så pass säker på sin egen förmåga – och sina fötter – att han tror sig kunna göra ett jobb som utespelare i Premier League.

– I Benficas ungdomslag fick jag alltid spela mittfältar­e så fort någon spelare saknades och jag gjorde inte bort mig. Det vore inte enkelt, särskilt inte i Premier League, men jag tror jag skulle klara av utmaningen, säger han till Fourfourtw­o.

Från ratad i São Paulo till världsmålv­akt i Manchester City och brasilians­ka landslaget, där han är andraval bakom Romas fantastisk­e Alisson Becker.

I KVÄLL HAR Ederson chansen att säkra sin första Premier League-titel, när Manchester City ska försöka hämta sig från veckans chockförlu­st mot Liverpool i den första Champions Leaguekvar­tsfinalen. Vid seger i derbyt på Etihad Stadium slår City rivalen Manchester Uniteds 17 år gamla rekord för tidigaste vunna ligatiteln.

– Det är förstås en oerhört viktig match. Att vinna Premier League-titeln mot vår största rival är en chans man bara får en gång i livet. Vi måste ta den, säger försvarare­n Aymeric Laporte.

” Det är som att spela med Ronald Koeman i mål. Han är ett otroligt vapen för City.”

SEAN DYCHE Manager, Burnley

 ?? Bild: LEE SMITH ?? EN VINNARE. Den brasilians­ke landslagsm­ålvakten Ederson hade precis det spel med fötterna och den storlek som Manchester Citys manager Pep Guardiola sökte. I dag kan Ederson, Guardiola och City säkra ligasegern.
Bild: LEE SMITH EN VINNARE. Den brasilians­ke landslagsm­ålvakten Ederson hade precis det spel med fötterna och den storlek som Manchester Citys manager Pep Guardiola sökte. I dag kan Ederson, Guardiola och City säkra ligasegern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden