Hallands Nyheter

Oscar Zia ute ur krisen

MUSIK: EFTER TVÅ ÅR HAR GLÄDJEN KOMMIT TILLBAKA

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Oscar Zia slutade på en andraplats i Melodifest­ivalen 2016, men därefter upplevde han att det blev allt svårare att skapa, och har därför legat lågt på musikfront­en.

Någon radiotystn­ad blev det däremot inte då han bland annat har jobbat med P3:s Relationsr­adion.

– Jag har haft lite av en identitets­kris, den börjar jag komma ur lite. Alla de tonårskäns­lorna jag skulle ha när jag var 16–17 år, då jobbade jag som mest och då tror jag inte att jag lyckades kombinera mitt arbetsliv och att vara en normal tonåring. Allt det kommer nu.

NU ÄR HAN ute med sin andra singel på svenska, och jobbar samtidigt på att skriva klart sitt kommande album. Kyss mig i slo-mo, som gästas * Oscar Zia född 1996, är artist och radioprata­re. Han slog igenom 2012 i Tv4-programmet X factor.

* Han har tävlat i Melodifest­ivalen tre gånger, senast 2016 med låten Human, där han hamnade på en andraplats efter Frans och hans If I were sorry.

* 2013 medverkade han i Let’s dance och slutade även där på en andraplats, efter att ha besegrats av Markoolio i finalen.

* Oscar Zia släppte sitt första album I don’t know how to dance 2014.

* 2016 blev han utsedd till årets homo på Qx-galan.

* Oscar Zia har varit radioprata­re i flera olika program, bland annat Relationsr­adion i P3 och Zia med Nessvold i P3.

av Lesley Tay, är en fortsättni­ng på den förra singeln Det går aldrig.

– Rent konkret är det en kärlekshis­toria, och det är den här andra

killen som inte vill ta de sista stegen, som är osäker och inte vet vad han vill. Det är en väldigt rak och ärligt låt, berättar Oscar Zia.

På det kommande albumet gör han som många andra artister och överger det engelska språket för svenskan.

– Det är någonting coolt med att sjunga på svenska. Jag pratar på svenska, jag bråkar på svenska, hela mitt liv är på svenska, så det är skitroligt att få uttrycka sig på svenska även i musiken, säger han.

ZIA BESKRIVER LÅTSKRIVAN­DET som en kanal för att få ur sig känslor. Alla texter är helt baserade på egna upplevelse­r.

– Det är kul, men det tar väldigt mycket på en själv energimäss­igt att hela tiden skriva om sina känslor, och det kan vara frustreran­de att inte hitta rätt ord för att beskriva den här känslan jag faktiskt har.

– Sedan hoppas man att de idioterna som låtarna handlar om också lyssnar på låtarna till slut och känner ”aj… just det... han är ett psyko”, skämtar Zia.

På det kommande albumet har han samarbetat med en rad artistkoll­egor, däribland Annika Norlin, Miss Li och Ji Nilsson.

– Det är personer som jag tycker är extremt duktiga på att omvandla känslor till ord och att hitta de här

Låten Human blev Oscar Zias största succé, men ledde också in i en skapar- och identitets­kris. Efter två år är han till slut tillbaka. – Det är en lite mer urban känsla, mer organiskt, och skånskt så in i helvete, säger han om sitt nya sound.

”Det är någonting coolt med att sjunga på svenska. Jag pratar på svenska, jag bråkar på svenska, hela mitt liv är på svenska, så det är skitroligt att få uttrycka sig på svenska även i musiken.”

OSCAR ZIA

rätta orden för att på riktigt sätta kniven i hjärtat. Vad sorgligt allting låter, jag är inte så sorglig egentligen, men jag blir det när jag skriver musik, säger Oscar Zia.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG ?? LYCKLIGARE NU. Oscar Zia är aktuell med sin andra singel på svenska, Kyss mig i slo-mo. ”Det är svårt att beskriva musik men det är en väldigt mycket gladare låt än vad den första singeln var”, säger han.
Bild: FREDRIK SANDBERG LYCKLIGARE NU. Oscar Zia är aktuell med sin andra singel på svenska, Kyss mig i slo-mo. ”Det är svårt att beskriva musik men det är en väldigt mycket gladare låt än vad den första singeln var”, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden