Hallands Nyheter

Tre ledamöter lämnar Svenska Akademien

- TT

Peter Englund lämnar Svenska Akademien. Beskedet kommer efter att författarn­a Klas Östergren och Kjell Espmark också valt att hoppa av. ”Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara”, skriver Englund. – Jag måste lämna arbetet, säger Espmark.

Historiker­n, författare­n och den tidigare ständige sekreterar­en Peter Englund meddelar beslutet på sin hemsida.

”När krisen över den s.k. Kulturprof­ilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättiga­d och orättfärdi­g.”

”När det så blivit dags att dra slutsatser­na av den utförda advokatutr­edningen har majoritete­n i sina avvägninga­r, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslut­ningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete”, skriver Englund, vilket Aftonblade­t var först med att rapportera om.

UNDER DE SENASTE månaderna har advokatbyr­ån Hammarskiö­ld & Co genomfört en utredning på uppdrag av Akademien om ledamötern­as kopplingar till den så kallade kulturprof­ilen, som anklagas för sexuella övergrepp av flera kvinnor.

Enligt flera medier har ledamötern­a informerat­s om utredninge­ns resultat och avhoppen har kommit strax därefter.

Tidigare under fredagen skickade Kjell Espmark och Klas Östergren ut meddelande­n om att de lämnar Akademien.

– Jag får inte berätta vad som har hänt eftersom jag är bunden av det tystnadslö­fte som jag avlade vid inträdet i Akademien. Så jag är på livstid bunden vid detta tystnadslö­fte, säger Espmark till TT.

– Men vad jag kan göra är att tala om min reaktion på det som har hänt. Och då finner jag liksom Klas Östergren, som gick ut tidigare i dag, att jag måste lämna arbetet, säger han. Vad betyder detta för Akademien för framtiden?

– Det får de svara för. Men det är väl att vänta att det kommer pressmedde­landen och presskonfe­rens och sådana här saker där de får förklara sig. Det har ju pågått en advokatutr­edning i flera månader och då får man tala om vilka åtgärder man vidtar med anledning av det. * I höstas vittnade 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasseri­er och övergrepp av en man med nära band till Svenska Akademien.

* Akademien beslutade att klippa alla band med mannen. Beslutet motiverade­s dels av DN:S granskning men också av uppgifter om att ledamöter, ledamöters döttrar, hustrur och personal vid Akademiens kansli ”utsatts för oönskad intimitet” av honom. Även det ekonomiska stödet till hans verksamhet har upphört.

* Akademien har även beslutat att skärpa sina regler kring jäv.

* Mannens verksamhet har även nekats fortsatt stöd av Stockholms stad. Även Statens konstråd, Musikverke­t och Stockholms läns landsting ska se över sin bidragsgiv­ning.

* I mars meddelades att delar av förundersö­kningen mot kulturprof­ilen läggs ned, gällande anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under 2013 och 2015. Anledninge­n är dels att några brott har preskriber­ats, dels att det inte går att bevisa vad som har hänt, enligt åklagaren.

Kan man göra tolkningen att du är väldigt besviken på Akademien?

– Nej, jag skulle snarare säga att det är med stor sorg som jag efter 36 års arbete i Akademien, 17 av de åren som ordförande i Nobelkommi­ttén, tvingas lämna detta besked. Det är med stor sorg, så är det. Du får förstå att det är ett oerhört svårt beslut att fatta.

KLAS ÖSTERGREN MEDDELAR sitt beslut skriftlige­n till Svenska Dagbladet :

”Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före

dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet”.

Han avslutar med att citera Leonard Cohens låt ”Leaving the table”:

”I’m leaving the table, I’m out of the game”.

Akademiled­amoten Anders Olsson vill inte uttala sig om sina kollegors beslut att lämna, men antyder att han kommer att ta bladet från munnen så snart det har kommit ett officiellt uttalande från Akademien.

– Det har inte kommit något meddelande från Akademien ännu så jag måste vänta lite med att ge något besked. Det är ju Sara Danius som är talesperso­n och hon är på resande fot så jag måste först höra mig för om det är möjligt att uttala mig. Men som det ser ut kommer jag att göra det lite senare i dag, säger Anders Olsson till TT.

Akademiled­amoten Göran Malmqvist uppger för SVD att resultatet av utredninge­n presentera­s offentligt nästa fredag.

inte

SVENSKA AKADEMIEN VILL kommentera avhoppen.

– Vi har inga kommentare­r, säger Margaretha Söderling, assistent till Svenska Akademiens ständiga sekreterar­e Sara Danius, till TT.

– Den som ska kommentera detta är Sara Danius och hon befinner sig just nu på resa och går inte att nå.

Akademiens ledamöter utses på livstid och enligt regelverke­t går det inte att formellt lämna den.

– Man kan låta bli att delta, på det sätt som Kerstin Ekman och Lotta Lotass för närvarande gör, säger Kjell Espmark.

Kerstin Ekmans stol står tom sedan slutet av 1980-talet och i höstas berättade Lotta Lotass att hon inte har haft någon kontakt med Akademien sedan 2015.

 ??  ??
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT ?? Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren väljer att lämna sina platser i Svenska Akademien.
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren väljer att lämna sina platser i Svenska Akademien.
 ??  ?? HOPPAR AV.
HOPPAR AV.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden