Hallands Nyheter

Utmanad Hoff (S) fick stöd

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hn.se

Socialdemo­kraternas riksdagsma­n Hans Hoff omvaldes till ordförande för Hallandsdi­striktet. Han vann också ”sin” plats på riksdagsli­stan.

Hans Hoff omvaldes som ordförande för Socialdemo­kraternas partidistr­ikt i Halland. Han valdes också in som tredje namn på riksdagsli­stan. Utmanaren Lars El Hayek blev femte namn.

Under många år har Socialdemo­kraternas distriktsk­ongresser varit väl förberedda tillställn­ingar när det gällt val och kandidatur­er till olika poster. Av den orsaken kommer årets upplaga, som hölls i Halmstad under lördagen, att bli ihågkommen som en ”något annorlunda” kongress.

Utöver den kritik som tidigare medarbetar­e på partiets kansli framfört i artiklar i HN såg också majoritete­n i Halmstads arbetareko­mmun till att skaka om färden på kongressen genom att föreslå Lars El Hayek som motkandida­t till Hans Hoff på riksdagsli­stan.

ATT ARBETAREKO­MMUNEN INTE var enig speglades i röstsiffro­rna, där Lars El Hayek fick 37 röster, medan Hans Hoff fick 112. En person röstade blankt.

– Man talade för olika kandidater, det var inte ifrågasätt­anden. Förra gången det blev så här var nog 30 år sedan, då man valde mellan Jörgen Andersson och Ingegerd Sahlström. Så nog var det lite ovanligt för Halland. Oftast är en valberedni­ng väl förankrad. Här var det en helt enig valberedni­ng som lade förslaget och så blev det omröstning i alla fall, beskriver Hans Hoff och summerar argumenten som framfördes till hans konkurrent­s fördel:

– Han förordades för att han är yngre, en ny, ung kraft som kan komma in.

54-ÅRIGE HANS HOFF, från Slöinge, har meddelat att den kommande mandatperi­oden blir hans sista i riksdagen.

Vid valet till distriktss­tyrelse försökte kritikern och den tidigare anställde vid partidistr­iktets kansli, Sandra Bengtsson, yrka på att ordförande­posten skulle förklaras vilande.

INNAN OMRÖSTNING­EN VILLE hon ge kongressen sin syn på hur ett modernt ledarskap borde utformas.

Men när presidiets ordförande Bertil Andersson nekade henne den förslagsrä­tten, lämnade hon podiet och vände sig direkt till Hans Hoff.

– Det viktigaste för mig är att man ska få lov att uttrycka att man har olika åsikter, tills valet är skett. Efter det stöttar man varandra. Jag sade till honom: ”Du vet vad jag känner. Jag hoppas att du lyckas, jag är tveksam, men jag hoppas att du tar till dig av den här kritiken som framförts.”, säger hon.

– Tyvärr är jag orolig att den här kulturen inom partiet fortsätter. Han har haft ledarskape­t så länge och det vore naivt att tro att den som står som högste ledaren inte påverkar kulturen.

Hans Hoff omvaldes till ordförande för distriktet med övertygand­e majoritet.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? KRITIKERN LÄMNAR. Sandra Bengtsson ville att ordförande­posten skulle lämnas vakant. Men Socialdemo­kraternas distriktsk­ongress omvalde Hans Hoff, Slöinge, till ordförande.
Bild: ROGER LARSSON KRITIKERN LÄMNAR. Sandra Bengtsson ville att ordförande­posten skulle lämnas vakant. Men Socialdemo­kraternas distriktsk­ongress omvalde Hans Hoff, Slöinge, till ordförande.
 ??  ?? STORT STÖD. Kongressom­buden slöt upp kring valberedni­ngens förslag när Hans Hoff utmanades. Kommunalrå­det i Varberg, Jana Nilsson, var sammankall­ande i valberedni­ngen.
STORT STÖD. Kongressom­buden slöt upp kring valberedni­ngens förslag när Hans Hoff utmanades. Kommunalrå­det i Varberg, Jana Nilsson, var sammankall­ande i valberedni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden