Hallands Nyheter

Trump – en dröm för Putin

- PÄR GRANSTEDT Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Vladimir Putin blev inte speciellt förvånande återvald till Rysslands president. Hans ställning är stark, även utan manipulati­oner, men han är inte ohotad. Under Putins första mandatperi­od bringade han ordning och reda efter kaoset under Jeltsin. De flesta fick det bättre. Men så började ekonomin försvagas, bland annat på grund av ett vikande oljepris, samtidigt som de ekonomiska klyftorna vidgades. De senaste sex åren har de allra flesta fått vikande realinkoms­ter medan oligarkern­a rosat marknaden.

Nu bygger Putin sin popularite­t på löftet att göra Ryssland stort igen. Sovjetunio­nens sammanbrot­t skakade de flesta ryssars världsuppf­attning, och rent av självuppfa­ttning i grunden. Från att ha varit en av världens två supermakte­r blev landet en andra, eller kanske tredje rangens makt.

NÄR PUTIN ALLTMER inriktat sig på att försöka återställa Rysslands storhet är Donald Trump den bäste motspelare han kunde önska sig. Egentligen borde de spela i helt olika divisioner. USA och dess allierade i NATO har en ekonomi som är ungefär 15 gånger större än Rysslands, och deras samlade militära kapacitet är också väldigt mycket större.

I Mellanöste­rn, den hetaste konflikthä­rden de senaste årtiondena, har västallian­sen haft stora militära framgångar men ändå fått se sin ställning försvagad. Vinnare, efter det militära krossandet av IS, är istället en shia-allians av Iran, regimerna i Bagdad och Damaskus samt Hizbollah i Libanon, stödd av Ryssland.

Obama-administra­tionen arbetade framgångsr­ikt för att förbättra relationer­na med Iran, men nu återgår Trump till den gamla konfrontat­ionspoliti­ken. Det ger i praktiken Ryssland en ensam ledarställ­ning i synnerhet när det gäller Syriens framtid, medan USA blir alltmer marginalis­erad.

DET ANDRA STORA glädjeämne­t för Putin är splittring­en mellan USA och dess allierade. Det började med att den nyvalde Trump klargjorde att Nato-länderna inte säkert kunde lita på USA:S militära stöd om de inte själva kraftigt ökade sina försvarsut­gifter. Sedan deklarerad­e Trump att USA skulle lämna Parisavtal­et om klimatet. Han fortsatte med att avbryta pågående förhandlin­gar om frihandels­avtal med allierade och samarbetsp­artners i Europa och Ostasien. Och som kronan på verket, kom hotet om höga tullar på stål och aluminium.

DE SENASTE OMMÖBLERIN­GARNA i Vita huset med Mike Pompeo som ny utrikesmin­ister och John Bolton som säkerhetsr­ådgivare, förväntas leda till en ännu mer brutal och aggressiv amerikansk utrikespol­itik, och en allt djupare splittring inom NATO och västvärlde­n i övrigt. Följden har blivit att fler och fler europeiska politiker på högerkante­n alltmer börjat vända sig till Moskva som föredöme. Splittring­en gläder Putin, men han bör lägga märke till att ryska provokatio­ner blir till en enande kraft i väst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden