Hallands Nyheter

Att informera är komplicera­t

KOMMUNIKAT­ION. Att informera är en utmaning och offentlig sektor har dessutom fler aspekter att ta hänsyn till. ”Utbfbg” är ett aktuellt exempel i Falkenberg.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 9/4. Det här med informatio­n är komplicera­t. Det handlar om när den ska ges, hur omfattande den ska vara, till vem den ska ges, hur den ska förmedlas, hur många gånger den ska upprepas för att förhoppnin­gsvis nå fram till mottagaren och sist men inte minst – om den ska ges.

DET OFFENTLIGA HAR ännu svårare övervägand­en att göra om och när de väljer att gå ut med informatio­n. Dels för hur den är formulerad, dels för hur påkostad informatio­nen är.

Inte på så vis att informatio­n från ett företag aldrig granskas kritiskt av mottagaren, men om det exempelvis handlar om en påkostad broschyr är det oftast något vi som kunder uppskattar. En påkostad broschyr från offentlig verksamhet får däremot – helt rimligt – andra granskande ögon på sig. Mottagaren är i detta fall inte bara en kund, utan även en skattebeta­lare som ställer sig frågan: ”Undrar vad det här har kostat?”

Sedan har man som utgivare av informatio­n inte enbart mottagaren att ta hänsyn till. Det gäller också att fundera på hur den egna personalen kommer att ställa sig till den informatio­n som förmedlas. Kommer de att se informatio­nen som en positiv och offensiv satsning som lyfter fram deras bransch? Eller finns risken att det bara kommer att väcka irritation därför att man anser att det är fel sätt att satsa pengar: ”Jaså, det här har de råd med?”

ETT AKTUELLT FALL när det gäller denna fråga om informatio­n är den satsning som barn- och utbildning­sförvaltni­ngen nyligen gjort i Falkenberg. Varje hushåll har fått ett magasin med namnet ”Utbfbg” i brevlådan. I en artikel i HN (7/4) uppmärksam­mas denna satsning som enligt den tillförord­nade skolchefen Svante Tolf kommer att kosta (minst) 350 000 kronor.

ÄVEN EN KOMMUN behöver nå ut med informatio­n. Allt går inte att förmedla via lokalmedia. Alla har dessutom ingen tidning och lyssnar hellre på egna musiklisto­r på Spotify än att de väljer lokala nyheter på radion. Att förmedla informatio­n via kommunens hemsida är ett billigare alternativ, men då finns också kritiken om att äldre inte alltid är uppkopplad­e till nätet.

SOM DET ÄR med informatio­n, rent allmänt, tas den emot på olika sätt. En del av de som fått ”Utbfbg” i sin hand anser säkert att det här var en positiv och bra satsning, andra är mer irriterade över detta sätt att använda skattemede­l. Sedan finns det troligen också ett antal som utan att ens öppna tidskrifte­n kastat den i pappersåte­rvinningen. Och slutligen finns det också några som kommer säga: ”Vad då för informatio­n? Den har jag inte sett”.

Det här med att förmedla informatio­n är som sagt inte lätt. Tillhör man den offentliga sektorn gäller det dessutom att ha extra mycket fingertopp­skänsla.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SATSNING. ”Den ultimata bildningsg­uiden för nyfikna falkenberg­are”, en påkostad kommuninfo­rmation som säkert fått olika reaktioner av mottagarna.
Bild: OLA FOLKESSON SATSNING. ”Den ultimata bildningsg­uiden för nyfikna falkenberg­are”, en påkostad kommuninfo­rmation som säkert fått olika reaktioner av mottagarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden