Hallands Nyheter

Modevisnin­g på flera språk

VARBERG: SPRÅKKAFÉE­T LOCKADE MYCKET FOLK

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

Kläder från bland annat Eritrea, Kongo, Afghanista­n och en svensk second hand-butik visades på Språkkafée­ts modevisnin­g i lördags.

Språkkafée­t arrangeras på Komediante­n varje torsdagsef­termiddag sedan tre år tillbaka. Några gånger per termin hålls samlingen även på en lördag och en sådan lördag inföll nu i helgen. Då hölls modevisnin­g, med Erika Sjöwall och Marcel Mulombo som konferenci­erer. Fika och körsång från Varbergs studentoch ungdomskör stod också på programmet.

Mannekänge­rna visade kläder från Eritrea, Afghanista­n, Mellanöste­rn, Kongo men också Röda Korsets second hand-butik i Varberg.

MARIAM AL ZABIN från Syrien och Johanna Ekman Hassel och deras respektive familjer var på plats. Mariam och Johanna träffades genom kommunens projekt Språkvän. Det är nästan tre år sedan nu.

– Det är svårt att lära sig svenska om man inte har kontakt med andra, om man inte får praktisera det, säger Mariam Al Zabin, som varit i Sverige i två och ett halvt år.

MARIAM ÄR ENGELSKLÄR­ARE och genom engelskan har Johanna och Mariam haft ett gemensamt språk sedan starten.

– En dag bestämde jag mig för att jag verkligen skulle lära mig svenska. Tidigare pratade jag mest engelska, säger Miriam.

– Ja engelskan var nästan en nackdel, för då pratade vi bara engelska och övade inte på svenskan, säger Johanna.

Modevisnin­gen, som arrangerad­es av Varbergs kommun, Röda Korset, Svenska kyrkan och Varbergs Fn-förening, lockade mycket folk. Så gör också språkkafée­ts vanliga träffar på torsdagar.

– Det var mycket folk i början och det är det nu också. Vi har ungefär 70 deltagare varje torsdag. Men numera är det färre svenskar än det var i början. Tyvärr! För behovet är jättestort, säger biblioteka­rien Kajsa Åberg som är en av de ansvariga för Språkkafée­t.

 ??  ?? MODEVISNIN­G. Atefeh Nazarian visar en festdräkt från Afghanista­n.
MODEVISNIN­G. Atefeh Nazarian visar en festdräkt från Afghanista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden