Hallands Nyheter

Gekåsbyn brister i sina arbetsruti­ner

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Gekåsbyn måste bättra sina rutiner när det handlar om att utreda och rapportera om olyckor på jobbet.

Gekåsbyn i Ullared består av boende i form av stugor, camping och hotell. Den 21 mars gjorde Arbetsmilj­överket en inspektion hos verksamhet­en som visade att det finns brister i rutinerna när det kommer till att utreda och rapportera om incidenter, ohälsa och olycksfall.

– Det finns mycket som fungerar väldigt bra hos oss och vi har tydliga policyers men det här blev ett kvitto på att vi har förbättrin­gspotentia­l, säger Sara Ståhle, vd för Gekåsbyn.

INSPEKTION­EN VISADE att det på arbetsplat­sen inte var allmänt känt att incidenter kan vara av organisato­risk och social karaktär och inte enbart handla om fysiska händelser. Utöver det skriver Arbetsmilj­överket att Gekåsbyn brister i sina rutiner hur man hanterar kränkande särbehandl­ing.

– Där måste vi bli tydligare. Vi pratar ständigt med personalen om det här, men nu kommer vi att trycka ännu mer på det. När det handlar om olyckor så ska vi till exempel ha en heldag som ska handla om säkerhet, hur man agerar vid brand och utbildning i hjärt- och lungräddni­ng.

NU UPPMANAS Gekåsbyn att förbättra sina rutiner. Man ska också göra det tydligare för dem som jobbar i verksamhet­en vilka typer av händelser som ska rapportera­s om till arbetsgiva­ren.

– Utmaningen för oss är att vi har mycket säsongsper­sonal som ska lära sig mycket på kort tid. De här frågorna har en stor del i vår verksamhet men man kan alltid bli bättre. Nu ska vi sätta oss ner och göra en noggrann handlingsp­lan, säger Sara Ståhle.

Om inte bristerna åtgärdas kan Arbetsmilj­överket besluta om ett föreläggan­de eller förbud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden