Hallands Nyheter

Insamlad data oroar allt fler

- TOMAS LAUFFS/TT

Fyra av tio – dubbelt så många jämfört med för fyra år sedan – är oroliga över hur deras insamlade användarda­ta nyttjas, visar en undersökni­ng.

Samtidigt svarar endast 19 procent att de inte gör några aktiva val för att förhindra att deras personliga informatio­n samlas in, enligt undersökni­ngen som gjorts av analys- och konsultför­etaget Insight Intelligen­ce.

– Folk är mer medvetna om att personlig data samlas in, men okunskapen om hur den samlas in och vad den används till är väldigt stor och det skapar oro, säger bolagets vd Lukas O Berg.

Han tillägger att den ökade negativa inställnin­gen innebär ett trendbrott mot tidigare år.

SONJA BUCHEGGER FORSKAR om integritet i sociala medier vid Kungliga tekniska högskolan och har i flera år varnat för riskerna med datainsaml­ing. Enligt henne har de senaste årens framsteg inom teknik, datavetens­kap och maskininlä­rning kraftigt förbättrat kapacitete­n för hur informatio­n kan samlas in, lagras, processas och analyseras.

– Mer och mer data samlas in vilket ger ett större underlag, och datan blir också mer personlig. Det är något att oroa sig över, säger hon.

Mobiltelef­oner talar genom gps-positioner­ing om var vi befinner oss. Hälsoappar lagrar uppgifter om puls och antal steg vi tar. Tekniker för ansiktsige­nkänning, röst- och textanalys blir allt mer sofistiker­ade.

Detta har Kina tagit fasta på, som genom att para ett redan välutbyggt kameranätv­erk med användarda­ta utvecklar ett system för att kunna betygsätta dess medborgare efter hur väl de sköter sig i linje med regimens önskan.

ATT UNDERMINER­A VAL och kontroller­a hela befolkning­ar är givetvis långt värre än att ett enskilt bolag säljer användarda­ta vidare till tredje part i reklamsyft­e. Men det kan vara nog så illa, om användaren inte lämnat samtycke, och just ovetskapen om detta verkar vara något som människor berörs av. I undersökni­ngen anser 77 procent att företag borde blir bättre på att kommunicer­a hur personlig informatio­n används, och i jämförelse uppger endast en procent att informatio­n i användaran­tal är lätt att ta till sig. Här finns en uppenbar konflikt mellan å ena sidan användarna­s tillit och bolagens önskan, påpekar Lukas O Berg.

– Allting kokar ner till kommunikat­ion. Om folk visste hur informatio­nen skulle användas och till vad skulle de vara mycket mer öppna att dela med sig.

I maj träder EU:S nya dataförord­ning GDPR i kraft, vilken förutspås tvinga datainsaml­ande aktörer till viss uppsträckn­ing. Bland annat måste bolag redovisa för myndighete­r hur och i vilket syfte man samlar in data.

– Vi hoppas att det blir bättring, men vi vet inte hur lagen kommer att tolkas, säger Sonja Buchegger. identifier­a dig som person i olika databaser. Om du använder samma e-postadress för att ansluta till ett trådlöstnä­tverk som du använder för att logga in på Facebook så samkörs Facebook-data med de data som nätverket samlar in om ditt surfbeteen­de. Det innebär att en profil upprättas om dig där det framgår vem du är, baserat på Facebooks uppgifter, och vilka sidor du surfar på, baserat på hur du rör dig på internet under tiden du är ansluten till det trådlösa nätverket.

Se därför till att använda olika epostadres­ser. Du kan till exempel ha en personlig och en eller flera slaskadres­ser dit du – beroende på känslighet­sgrad – väljer att få nyhetsbrev, kommunicer­ar med e-butiker och använder som login för olika webbtjänst­er.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden