Hallands Nyheter

Höjt bidrag hj

SVERIGE: MÅNGA ANSER SIG INTE HA RÅD ATT GÅ TILL TANDLÄKARE­N

-

Snart blir det billigare att gå till tandläkare­n när tandvårdbi­draget fördubblas. Men betydligt mer behövs för att förbättra tandhälsan hos samhällets svagaste grupper. – Ofta är behoven så omfattande att det lilla bidraget inte spelar så jättestor roll, säger Saeideh Solimani, tandvårdsc­hef i Rinkeby.

Utbredd karies, tandlossni­ng redan i unga år, infektione­r och värk. Det är sällan som personalen på Folktandvå­rden i socioekono­miskt utsatta Rinkeby i nordvästra Stockholm möter patienter med friska tänder.

Många har länge dragit sig för att besöka tandvården, ofta på grund av att de inte har råd.

– Det är mycket vanligt. De söker till oss när de har akuta problem, men kommer inte regelbunde­t, säger Saeideh Solimani, klinikchef på Folktandvå­rden i Rinkeby.

Invånarna i Rinkeby är inte ensamma. Enligt Statistisk­a centralbyr­ån (SCB) har nästan var tionde svensk inte gått till tandläkare­n det senaste året, trots att de egentligen behövt det. Dålig ekonomi är en orsak.

OCH ÄVEN OM svenskarna­s tänder i allmänhet blir bättre, ökar samtidigt klyftorna i tandhälsa. Utlandsföd­da och socioekono­miskt svaga grupper hör till dem som släpar efter.

För att fler ska ha råd att gå till tandläkare­n fördubblas nu tandvårdsb­idraget, från 150–300 kronor per år till 300–600 kronor per år, beroende på ålder.

MEN OM DET får någon effekt är svårt att bedöma, säger Saeideh Solimani. I Rinkeby känner många inte ens till att bidraget existerar.

– All hjälp de här patientern­a kan få är självklart bra. Men de flesta som dyker upp hos oss har inte den informatio­nen om det allmänna tandvårdsb­idraget. Och oftast blir behandling­en så omfattande att det

 ??  ?? XX. Saeideh Solimani, klinikchef på Folktandvå­rden i Rinkeby, möter många patienter som dragit sig för att gå till tand-
XX. Saeideh Solimani, klinikchef på Folktandvå­rden i Rinkeby, möter många patienter som dragit sig för att gå till tand-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden