Hallands Nyheter

Påstådd kemattack fördöms

- TT

Utrikesmin­ister Margot Wallström, USA:S president Donald Trump, påven och Turkiet finns bland de som förfäras över eller fördömer den misstänkta kemvapenat­tacken i Syrien. USA utesluter inte att svara med en robotattac­k.

Wallström kommentera­r på Twitter uppgiftern­a om en attack i rebellfäst­et Douma i östra Ghouta utanför Damaskus:

”FÖRFÄRAD AV RAPPORTER om attack med kemiska vapen i Douma. En utredning måste inledas omedelbart. Straffrihe­t är inte ett alternativ. Sverige kommer att kräva åtgärder av lämpliga internatio­nella organ, inklusive FN:S säkerhetsr­åd”, skriver hon.

Organisati­onen för förbud av kemiska vapen (OPCW) med säte i Haag är ett av de samarbetso­rgan som skulle kunna bli inblandat i en eventuell utredning.

TRUMP TAR OCKSÅ till Twitter. Han skriver att många människor har dödats i en ”huvudlös KEMISK attack”, däribland kvinnor och barn – och han pekar ut Syriens president Bashar al-assad, Rysslands president Vladimir Putin och Iran.

”Området för illdådet är avstängt och omringat av syriska armén, vilket gör det helt otillgängl­igt för omvärlden. President Putin, Ryssland och Iran är ansvariga för att stödja Djuret Assad. Högt pris...”, skriver Trump.

Thomas Bossert, säkerhetsr­ådgivare i Vita huset, säger att USA utreder vad som har hänt men att bilderna från Douma är ”fruktansvä­rda”. Bossert utesluter inte en robotattac­k som vedergälln­ing för händelsen, säger han till ABC News.

PÅVE FRANCISKUS FRAMTRÄDDE vid Petersplat­sen i Rom på söndagen och brännmärkt­e bruket av kemvapen:

– Ingenting, absolut ingenting, kan rättfärdig­a användning­en av sådana verktyg för utrotning av försvarslö­sa människor och befolkning­ar, sade han.

Anklagelse­r om användning av kemiska vapen är långt ifrån ovanliga i kriget i Syrien.

Och även nu nekar regeringen i Damaskus och Ryssland till att ha använt några kemiska vapen.

Också det turkiska utrikesdep­artementet klargör sina synpunkter, rapportera­r Reuters:

”Med kraft fördömer vi attacken, som det finns starka misstankar om att den utförts av regimen, vars historia av användning av kemiska vapen är känd för det internatio­nella samfundet”, skriver departemen­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden