Hallands Nyheter

Många ungrar

UNGERN: HÖGT VALDELTAGA­NDE NACKDEL FÖR ORBÁN

-

Valdeltaga­ndet i det ungerska valet ser ut att bli högt. Det bedöms påverka den sittande premiärmin­ister Viktor Orbán och hans parti Fidesz.

– Högt valdeltaga­nde betyder förmodlige­n färre mandat för Fidesz än under förra mandatperi­oden, säger Peter Kreko vid tankesmedj­an Political Capital till Reuters.

Valdeltaga­ndet var drygt 68 procent en halvtimme innan vallokaler­na stängde. Vid 19 svensk tid stängdes lokalerna. Men de som redan stod i kö fick lov att rösta, något som tog lång tid vid en del vallokaler. Resultatet i parlaments­valet väntades senare under söndagskvä­llen.viktor Orbán och Fidesz spås få förnyat förtroende i valet, som dominerats av invandring och korruption­sanklagels­er.

OPPOSITION­EN, SOM ÄR splittrad, kommer att ha svårt att få tillräckli­gt stöd för att på riktigt kunna utmana Orbán, som har stöd av cirka två miljoner ungrare, runt en fjärdedel av landets röstberätt­igade befolkning.

Men det är troligt att han förlorar den majoritet som han har haft i parlamente­t sedan valet 2014, säger Csaba Toth, chefsstrat­eg på den lokala tankesmedj­an Republikon Institute, till Reuters.

Han tror att väljare kan vara mer villiga att rösta utanför sina ideologisk­a preferense­r och enas runt de kandidater som faktiskt kan vinna.

– Väljarna kanske kan göra det som partierna har misslyckat­s med, alltså att rösta på de kandidater som har bäst chans att vinna.

 ??  ?? GISSA HANS RÖST. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán lägger sin röst vid en vallokal i huvudstade­n Budapest.
GISSA HANS RÖST. Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán lägger sin röst vid en vallokal i huvudstade­n Budapest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden