Hallands Nyheter

E till urnorna

- CAJSA COLLIN/TT

Så många som 46 procent av ungrarna vill byta regering jämfört med 40 procent som vill ha kvar Orbán, enligt en färsk undersökni­ng från tankesmedj­an Zaveecz Research. Resterande 14 procent uppgav att de var osäkra.

Fidesz kampanj har fått skarp kritik både i Ungern och internatio­nellt. Orbán har ofta valt att fokusera på yttre fiender som invandring, EU:S inflytande och miljardäre­n George Soros, som anklagas bland annat för att försöka att styra valet.

Ungerns andra största parti, högerextre­ma Jobbik, spås få runt 20 procent av rösterna. I sin kampanj har partiet valt att tona ner sin främlingsf­ientliga retorik för att i stället fokusera på korruption. * Ungerska parlamente­t har i dag 199 platser. 106 ledamöter väljs lokalt genom enkel majoritet. Resterande 93 platser tillsätts genom en nationell lista. Valsysteme­t gynnar de större partierna eftersom en lokalt valt politiker kan skicka vidare de röster hen inte behövde till en nationell kandidat. * I valet 2014 vann Fidesz 96 distrikt och 45 procent av de nationellt fördelade platserna. Men vid ett fyllnadsva­l 2015, som utlystes efter att två Fidesz-politiker hoppat av, förlorade partiet båda platserna och därmed också sin absoluta majoritet i parlamente­t.

På lokal nivå har mindre opposition­spartier lyckats ena sig bakom en kandidat och då vunnit platser över Fidesz. Men det är osannolikt att opposition­en lyckas göra det även på nationell nivå.

– OCH ÄVEN om de skulle göra det så har konstituti­onen ändrats flera gånger och valkretsar ritats om vilket ytterligar­e missgynnar opposition­en, säger Anamaria Dutceac Segesten, vice förestånda­re för Centrum för Europastud­ier vid Lunds universite­t.

Det mest troliga resultatet av söndagens val är att Fidesz vinner men att de inte kommer ha den majoritet som krävs för att ändra i grundlagen, anser hon.

 ?? Bild: DARKO VOJINOVIC TT ??
Bild: DARKO VOJINOVIC TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden