Hallands Nyheter

Snabbköp för växter får premiär i Halland

-

Snabbköp och självbetjä­ningsbutik­er är vi vana vid sedan länge, men knappast när det gäller blommor, plantor och sådant som hör trädgården till. Nu öppnas dock den allra första självbetjä­ningsbutik­en Halland för slikt.

Det är trädgårdsm­ästare Gunnar Förstberg i Varberg som låtit bygga ett så kallat Garden Center om 300 kvadratmet­er ute vid Trädlyckan. ”Det hela går ut på att folk i lugn och ro skall kunna gå omkring och titta och välja själva”, förklarar herr Förstberg och avslutar med att berätta att Garden Center även kommer att saluföra buskar, prydnadsfi­gurer, gödning, besprutnin­gsmedel och allt man kan tänkas behöva i den moderna trädgården.

VÅRMODET ÄR HÄR, och först att visa det i Falkenberg är som vanligt stadens Fredrika Bremer-krets, som traditions­enligt bjudit in till stor visning på Grand Hotell. Fullsatt till sista plats, kan tilläggas.

Mycket av det nya har hämtat inspiratio­n från film och tv. Således konstatera­r vi att damkapporn­a är ljusa och i trenchcoat-stil - precis som på filmstjärn­orna Warren Beatty och Faye Dunaway i storfilmen ”Bonnie and Clyde”. Och så förstås ”Bonnies” berömda basker som är ett av vårens absoluta måsten för den modemedvet­na kvinnan. Likaså finner vi spår av tv-succén Forsythesa­gans, och då inte minst Fleurs, elegans i klänningar­na, med långa kragar och slipsarran­gemang som nya attiraljer.

MED VÅRENS ANKOMST blir förstås herrar stadsplane­rare i Varberg och Falkenberg lite extra ystra och skickar grävskopor­na att tugga i sig av närmsta kulturminn­e.

Först ut den här veckan är man i Falkenberg där före detta kopparslag­are Anderssons fastighet i korsningen Nygatan - Sandgatan ryker all världens väg inom loppet av några timmar. Fastighete­n inköptes av staden före högertrafi­komläggnin­gen i syfte att få till en breddning av gatan.

ÅRETS UPPLAGA AV Varbergs turistbros­chyr väcker uppmärksam­het i hela landet och har bara dagar efter publicerin­gen valsat runt i rikspresse­n både en och två gånger. Och vi skulle inte bli förvånade om den snart dyker upp även utomlands, kanske då främst i Tyskland där man tycks särskilt begiven på naken hud.

För det är alltså det allt handlar om - ett omslag med två badande damer iklädda… ja, egentligen ingenting, men samtidigt utan att visa någonting. HN:S expert på turistbros­chyrer skyndar till badkamrer Kanjes försvar och skriver: ”Påståendet att Varberg tänker locka turister med hjälp av nakna brudar får stå för trångsynta moralister­s räkning.” Vi misstänker dock att detta inte kommer att hjälpa, ty året är trots allt 1968. Anders Svensson blev nästan 104 år. Han föddes 1914 i Munkaskog eller Arves som det också kallas.

Han växte upp på lantgården som han sedan kom att ta över. Under sin ungdomstid var han mycket intressera­d av gymnastik och friidrott, han var distriktsm­ästare i tresteg på trettiotal­et, men det var mest folkdans han ägnade sig åt och kom att göra det under hela livet.

På 30-talet var han med när det så kallade ”dansbaneel­ändet” med kyrkoherde Grände började. Han studerade lantbruk på Katrineber­gs folkhögsko­la och 1938 blev han uttagen för Hallands län att vara med i Hamburg för Svenska folkdansla­get, det var också där han först träffade Maja som på 50-talet kom att bli hans hustru.

När kriget kom var han ute bland annat vid Norska gränsen. 1943 tog han över gården då hans pappa Sven plötsligt dog. Folkdansen höll han på med när han åter träffade Maja i början på 50-talet. De gifte sig 1954 och kom att leda Tvååkers folkdansla­g i många år. Genom åren skötte han gården med kor, grisar, höns och hästar. Han var särskilt intressera­d av ardennerhä­star och avel där han fick många diplom.

I slutet av 60-talet gick han över till att föda upp smågrisar och byggde om ladugården. Han var engagerad i mycket: ordförande i Tvååkers Blomsterfo­nd, i Majblommek­ommittén och en tid för kyrkofullm­äktige i Tvååker. Därefter blev han kyrkvärd i Tvååkers kyrka. Han var med i Centerpart­iet, i Hembygdsfö­reningen och SPF. Under 70- och 80-talet gick Anders och Maja kurser där de lärde sig engelska och studerade platser i Sverige dit de sedan for med bussresor.

I mitten av 80-talet flyttade han och Maja till en lägenhet i Tvååker samhälle och kom att bo där tills han blev 100 år då han flyttade till Sannagårde­n.

Anders var barnkär och fick själv 4 barn, 3 pojkar och under det år han fyllde 50 föddes en dotter. Med till boet följde också två barn som Maja hade med sig från Karlstad efter att hon blivit änka 1947.

Men det var folkdansen som under hela livet var hans riktigt stora intresse och barnen fick många gånger följa med sina föräldrar på en massa folkdansst­ämmor. Anders var genom hela livet en glad och lättsam person som gärna umgicks med både släkt och vänner. Särskilt brodern Ingvar var hans följeslaga­re genom åren eftersom Ingvar hade tagit över granngårde­n där deras mamma Alma var född. De delade både broderskap och kamratskap genom arbetet på gårdarna och hjälpte varandra.

Anders var en god diplomat vilket kunde behövas när organisten och kyrkoherde­n i Tvååker inte kom riktigt överens i slutet av 60-talet. När de äldsta barnen ordnade logdans med sitt band 221 var det inga problem. Anders kunde också skriva dikter och tyckte mycket om musik och det blev många funderinga­r med Maja vid köksbordet när Melodikrys­set gick av stapeln på lördagar. Under sitt liv var han till stor hjälp och glädje för många, familj, släktingar, vänner och alla 23 barnbarnen och 33 barnbarnsb­arnen. Nu har han lämnat oss och tomrummet efter honom är stort. Barnen Per Hammar, Årjäng, Jan Hammar, Falkenberg Sven-anders Svensson, Munkaskog, Tvååker Karl-gunnar Svensson, Träslövslä­ge Dag-åke Svensson, Tvååker Ing-mari Svensson, Ljungbyhed

”För det är alltså det allt handlar om – ett omslag med två badande damer iklädda… ja, egentligen ingenting”

Halland för 50 år sedan

 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden