Hallands Nyheter

En Sm-final utan Falkenberg­s VBK - det känns tomt

-

Alla vackra sagor har ett slut. Efter tolv raka finaler, varav sex Sm-guld, är Falkenberg­s VBK nu förpassat till att spela om Sm-brons.

Det är bara att tacka och buga för alla makalösa matcher som vi förärats med av FVBK, alltsedan 2006 då Hylte/halmstad vann det sista setet i den femte och avgörande finalmatch­en med 16–14 i skiljeset i en kokande ”Igloo”.

1985 bildades Falkenberg­s VBK, efter en sammanslag­ning av Ätradalens VBK och Köinge JUF.

I bagaget hade Ätradalen en speciell höjdpunkt i sin klubbhisto­ria; Sm-finalen 1975 mot Lidingö, dåtidens gigant i svensk volleyboll.

Dagens FVBK kan stoltsera med Sm-guld, Sm-silver, Gpguld, cupguld och vinst i nordiska mästerskap­et.

Nu tog det slut, nu sprack sviten mot Hylte/halmstad. Till sist orkade inte det unga Fvbk-gänget stå upp mot betydligt mer rutinerade motståndar­e.

FVBK-COACHEN PATRICK APARICIO har egentligen fått bygga nytt för varje år. Proffs har kommit och lämnat, men ändå har det lett till finaldelta­gande.

I år tog det slut, kanske till en del för att pengarna tog slut. Det fanns helt enkelt inte utrymme att värva från utlandet.

Man fick luta sig mot unga talanger, kryddat med rutinen

”I år tog det slut, kanske till en del för att pengarna tog slut”

från Pedro Mendes och Faeez Alloush.

Jag tycker att laget gjort en strong säsong, sett till förutsättn­ingarna. Och kanske just därför tycker Patrick Aparicio att det är så viktigt att satsa mot att vinna bronsmatch­en.

”En fjärdeplat­s är ingenting, en bronspeng är någonting”, sa han efter gårdagens förlust. Centern och lagkaptene­n Pedro Mendes var mindre road. ”Två förlorare som gör upp, det är väl inget som jag ser fram emot just nu”, sa han ärligt.

Värre är väl att publikfavo­riten Mendes lär ha gjort sin sista match för Falkenberg­s VBK.

Han vill tillbaka till proffslive­t i Israel och medger att det finns intresse därifrån.

Man är i full gång med sitt slutspel därnere, men en center som Pedro Mendes kan nog ha en plats i vilket som helst av lagen.

Jag undrar också om framtiden i FVBK för tränaren Patrick Aparicio. Det har antytts att detta är hans sista säsong som tränare i klubben.

SJÄLV TIGER HAN som muren när saken förs på tal.

”Det tar vi när säsongen är slut, först har vi två bronsmatch­er att spela”, sa han i Halmstad Arena i går.

Det borde finnas framtidsho­pp i FVBK. Det unga gänget har utvecklats rejält under året.

August Borna från Lund har tagit för sig rejält. Daniel Gruvaeus gör framsteg. Johan Gruvaeus har levererat i sin nya roll som center. Edvin Swärd har briljerat i liberoroll­en. Han fick pris som bäste FVBK:ARE i går. – Jag brukar få det när vi har gjort en darrig match, raljerade han.

Hur som helst, framtiden finns. Men vem ska leda grabbarna dit?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden