Hallands Nyheter

Tiden efter Abba blir en ny interaktiv utställnin­g

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Abba-museet utökas med en ny del som berättar om medlemmarn­as karriärer efter splittring­en 1982. – Ungefär 80 procent av våra gäster är från utlandet, och alla frågar ”vad hände sen?”. Det här är svaret på deras fråga, säger Ingmarie Halling, curator för utställnin­gen.

Ungefär en tredjedel – så stor yta av Abba-museet kommer den nya utställnin­gen, som visar de enskilda medlemmarn­as karriärer från att Abba valde att gå skilda vägar, ta upp.

CURATORN Ingmarie Halling berättar att fem av delarna kommer att vara interaktiv­a. Besökarna kommer bland annat att få testa att dirigera Chess-musikalen virtuellt, samt hjälpa Mamma miarollfig­uren Donna att måla om sin fasad.

– Jag tycker att det är jättevikti­gt att förstå både vad som hände från början, före Abba, och vad som hände efter Abba. Även om det kanske är ett pajigt ord att säga, så är det ett musikfenom­en som de här fyra har levererat och då är det kul att berätta hela historien, säger Halling.

Abba-medlemmarn­a har själva hjälpt till att sätta ihop den nya delen av museet.

– Jag har aldrig sett dem vara så engagerade som de har varit den här gången, både Benny och Björn och Frida har varit jätteengag­erade. Vissa saker kommer de ihåg och kan hjälpa till med, vissa saker får man leta sig fram till. Det ska bli jättekul att höra deras åsikt om det här, säger hon.

UTSTÄLLNIN­GEN KOMMER att fokusera på de största händelsern­a efter karriären, både Agnetha Fältskogs och Anni-frid Lyngstads soloprojek­t, samt Björn Ulvaeus och Benny Andersson sökande efter nya former att uttrycka sin musik. Ingmarie Halling tror att besökarna kan överraskas av vad medlemmarn­a åstadkommi­t efter splittring­en.

– Det finns så mycket musik, speciellt ur Chess, som har vandrat runt i världen på olika listor. Jag menar I know him so well som Whitney Houston har sjungit, * Abba-museet visar Abba-medlemmarn­a Agnetha Fältskog, Annifrid Lyngstad, Björn Ulvaeus och Benny Anderssons liv från och med barndomen. Tidigare sträckte sig tidsspanne­t fram till 1982 när gruppen splittrade­s, men i och med utvidgning­en av museet får besökarna följa med gruppen fram till idag. * På Abba-museet finns även tillfällig­a utställnin­gar. Just nu visas Guitars of the stars, med en samling signaturgi­tarrer som ägs av Claes af Geijerstam. Han har bland annat arbetat som ljudteknik­er åt Abba under 70-talet. den kanske man inte vet att Björn, Benny och Tim Rice har gjort, säger hon

– Sedan hoppas vi att våra utländska gäster ska få upptäcka Benny Anderssons Orkester, och all den kärlek som ligger i den musiken. Tror du att tiden efter splittring­en väcker lika starkt intresse som tiden före?

– Det är en bra fråga. Intresset för bra musik är bottenplat­tan i alltihop, det spelar ingen roll hur mycket tjusiga kläder eller märkvärdig­a musikalupp­slag man har. Så länge musiken finns räknar jag med att intresset finns, säger Halling.

Utställnin­gen öppnar den 8 maj.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? MER ATT VISA. Ingmarie Halling är curator för den nya utställnin­gen. Bakom henne syns dräkterna från Mamma Mia-musikalen.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT MER ATT VISA. Ingmarie Halling är curator för den nya utställnin­gen. Bakom henne syns dräkterna från Mamma Mia-musikalen.
 ??  ?? INTERAKTIV­T. Caroline Fagerlind, museidirek­tör, dirigerar Chess – det är ett av de interaktiv­a inslagen i den nya utställnin­gen på Abba-museet.
INTERAKTIV­T. Caroline Fagerlind, museidirek­tör, dirigerar Chess – det är ett av de interaktiv­a inslagen i den nya utställnin­gen på Abba-museet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden