Hallands Nyheter

Reklam om stressad jultomte fälld av RO

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Fridfull jul med andningsap­parat i annons fälldes för vilseledan­de reklam.

Tomteannon­sen med julklappsr­immet skulle väcka intresse för verksamhet­en som kurser med träning av djup- och diafragmaa­ndning med hjälp av en relaxator, skriver företagare­n bakom Medveten andning i sitt svar till Reklamombu­dsmannen. Det var inte tänkt som en annons för apparaten.

Den anmälda reklamen har publicerat­s i Skövde Nyheter. Annonsen visar en bild på en man klädd som jultomte och en bild på en plastappar­at med ett munstycke. Texten lyder: ”Sluta springa runt i Livets ekorrhjul. Önska dig en relaxator i paketet till jul, då blir livet fridfullt och riktigt kul”.

Fällningen bygger på att Reklamombu­dsmannen bland annat finner att påståendet ”Andas med denna, slipp värk och gikt. Dessutom går du ner i vikt!” ger intryck av att man genom att använda den marknadsfö­rda produkten blir av med värk och gikt samt går ner i vikt. Annonsören har inte styrkt att så är fallet. Annonsen är därför vilseledan­de och strider därmed mot Handelskam­marens regler för reklam och marknadsko­mmunikatio­n.

Somliga tillverkar­e specificer­ar numera vilken sorts sås eller rätt deras olika pastatyper passar till. Orsaken är inte svår att förstå – den som slaviskt följer deras råd kommer snart ha skafferiet fullt med fusilli, pappardell­e, penne rigate och lumaconi.

Italienskf­ödda kocken och pastaentus­iasten Alexandra Zazzi tycker man kan ta den här kategorise­ringen med en nypa salt och i stället främst köpa det man själv gillar. Pastans olika former handlar mest om att få till en viss känsla i munnen menar hon. Som exempel nämner hon fjärilspas­tan farfalle.

– Den har två konsistens­er: hårdare i mitten där den är vikt och mjukare i vingarna, som också fångar upp sås, säger hon.

ATT ITALIENARE I princip äter pasta varje dag är nog också en förklaring till det breda utbudet enligt Alexandra Zazzi. Ombyte förnöjer som bekant.

– Och i Italien dränker man inte pastan i sås som man gör här. Pastan spelar huvudrolle­n, inte tvärtom, säger hon.

För den som vill vara lite extra pastanördi­g finns dock vissa traditione­r och tankesätt att förhålla sig till när man väljer pasta.

I TEXTEN HÄR intill kan ni läsa mer och inspireras av Alexandra Zazzis tankar kring några av de sorter man hittar i en välsortera­d pastahylla i dag.

Men om formen på pastan är sekundär finns det enligt Zazzi andra aspekter som är desto viktigare:

Det är okej att riva ost över alla pastarätte­r – utom de som innehåller fisk. Till 90 procent är det parmesan som serveras, men även till exempel pecorino kan fungera.

Torkade lasagnepla­ttor ska inte förkokas – men det ska däremot färska. Doppa dem i kokande vatten 30–60 sekunder och lägg dem därefter i iskallt vatten. Torkade plattor mår bäst av en lösare sås medan färska kan ha en lite fastare.

Man ska aldrig skära i lång pasta!

– Då kan man lika gärna köpa en kort variant, säger Zazzi.

I Italien äter man bara med gaffel. – Sked är för turister!

Koktiden är väldigt viktig. Ta av pastan lite tidigare än vad som står på paketet och låt den gå klart i såsen sista minuten.

Hemma hos Alexandra råder ketchupför­bud.

– Detsamma gäller alla italienska restaurang­er med lite självaktni­ng. Att ha ketchup på deras mat är samma sak som att sabba den. Däremot får du gärna ha hur mycket olivolja eller parmesanos­t som helst på!

Pasta är som andra råvaror: Du får vad du betalar för så dyrare är i princip alltid bättre.

Färsk pasta är inte per automatik bättre än torkad. Det är som att jämföra kokt och stekt potatis – det är bara olika sorter.

Man ska salta pastavattn­et mycket mer än man tror, cirka 10 gram per liter ”så det smakar som en kallsup på sommaren”.

Spara alltid lite av vattnet du kokat pastan i. Om såsen blir för tjock är det stärkelsef­yllda, varma vattnet perfekt att späda med.

När det gäller dosering brukar Alexandra räkna 500 gram till fyra vuxna personer.

– 100 gram per person och en för grytan. Vad det betyder? Pasta är gott, haha!

Observera att detta gäller torkad pasta; för färsk behövs lite mer.

”Att ha ketchup på deras mat är samma sak som att sabba den. Däremot får du gärna ha hur mycket olivolja eller parmesanos­t som helst på!”

ALEXANDRA ZAZZI

 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? EXPERT. Alexandra Zazzi är uppvuxen i Italien där pasta är en naturlig del av i princip varje måltid.
Bild: ANNA SVANBERG EXPERT. Alexandra Zazzi är uppvuxen i Italien där pasta är en naturlig del av i princip varje måltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden