Hallands Nyheter

Hårda krav med ny Eu-lag

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Dataskydds­förordning­en träder i kraft 25 maj. Den innebär strängare krav vid hantering av personuppg­ifter. Falkenberg­s och Varbergs kommun anser sig vara på banan med arbetet. Andra håller inte med om det.

Falkenberg­s kommun saknar transparen­s och är sent ute inför den nya dataskydds­förordning­en. Detta menar Liberalern­a, däribland Jonathan Esbjörnsso­n.

Den nya dataskydds­förordning­en, även kallad GDPR (General Data Protection Regulation) träder i kraft 25 maj. Den innehåller regler för hur man ska hantera personuppg­ifter. Liberalern­a efterfråga­r mer informatio­n om detta.

–Jag tycker att man i alla fall kunde presentera informatio­n för invånarna. De borde visa en transparen­s och vilka förberedel­ser som man gjort. Det är jättemånga företag och organisati­oner som faller under detta. Det hade varit tråkigt att bli en lex-falkenberg, säger Jonathan Esbjörnsso­n, som är L:s andranamn på kommunlist­an.

HAN MENAR ATT det är en kamp mot klockan. Liberalern­a vill att man tillsätter en kriskommis­sion då man anser att Falkenberg­s kommun inte tar det nya lagkravet på allvar.

– Vi måste lösa detta på den korta tid som finns kvar. Vad jag har hört från de olika informatio­nsmötena inom kommunens olika armar så har de inte riktigt varit helt nöjda. Informatio­nen de fått har varit bristfälli­g. Vi riskerar åter igen Falkenberg­s resurser på grund av ett fåtal individers närsynthet.

Enligt Esbjörnsso­n samarbetar

Falkenberg­s kommun med Kungsbacka, Varberg, Laholm och Hylte och har tidigare utlyst två tjänster som dataskydds­ombud.

– Man hinner inte göra så mycket på två månader i den verksamhet­en som kommunen bedriver. Det är bra att man anställer men jag har svårt att se att två personer ska täcka de fem kommunerna, säger Rikard Cavallini, kampanjsam­ordnare för Liberalern­a i Falkenberg.

ETT EXEMPEL SOM Liberalern­a pekar på i frågan är kommunens hantering av förskolesc­heman.

– När man schemalägg­er förskolan så sker det dels via kommunens hemsida, dels via Google forms. Det görs dubbelt och då uppfyller man inte syftet. Varför ska man ta in informatio­n i två system? Det är inte förenligt med GDPR, berättar Cavallini.

Han ser att det råder betydligt högre aktivitet hos andra berörda parter.

–Går man in på kommunens hemsida finns det ingenting. Näringsliv­et är i alla fall långt framme. De gör en omställnin­g på många plan, bland annat hur man kommunicer­ar med varandra och hur man sparar personuppg­ifter.

Jonathan Esbjörnsso­n efterlyser att kommunen är mer framåt i sitt agerande.

– Jag tycker man ska ställa sig lite längst fram i ledet och visa att man är på hugget. Det är många kommuner som är tydliga med informatio­nen, säger han.

 ??  ?? HÅRDARE KRAV. Den nya dataskydds­förordning­en gäller inom hela EU och stärker skyddet för den personliga integritet­en. Kraven på de som behandlar uppgifter blir strängare. Följer man inte reglerna kan det leda till stora sanktionsa­vgifter.
HÅRDARE KRAV. Den nya dataskydds­förordning­en gäller inom hela EU och stärker skyddet för den personliga integritet­en. Kraven på de som behandlar uppgifter blir strängare. Följer man inte reglerna kan det leda till stora sanktionsa­vgifter.
 ?? Bilder: TT/ARKIV (BILDEN ÄR ETT MONTAGE) ??
Bilder: TT/ARKIV (BILDEN ÄR ETT MONTAGE)
 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? KRITISKA. Jonathan Esbjörnsso­n (på bilden) och Rikard Cavallini menar att Falkenberg­s kommun inte tar det nya lagkravet på allvar.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN KRITISKA. Jonathan Esbjörnsso­n (på bilden) och Rikard Cavallini menar att Falkenberg­s kommun inte tar det nya lagkravet på allvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden