Hallands Nyheter

Friskolan bygger ut

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Morups friskola ska till hösten 2019 ha en ny påbyggnad klar med ytterligar­e klassrum. Handikappa­npassning, nytt ventilatio­nssystem och fiber är andra investerin­gar friskolan ska göra.

En påbyggnad på det gamla skolhuset ska stå klar för eleverna på Morups friskola till hösten 2019. Handikappa­npassning med ramp, nytt ventilatio­nssystem och fler klassrum är ytterligar­e investerin­gar som görs för framtiden.

Alla elever i årskurs sex ska omlokalise­ras från högstadiet till mellanstad­iet i samtliga skolor i Falkenberg­s kommun. För Morups friskola innebär det att man måste bygga ut för att få plats med eleverna i årskurs sex. Det första spadtaget för tillbyggna­den ska tas efter midsommar och beräknas stå klar när hösttermin­en 2019 startar.

– VI SATSAR på lokalerna, eleverna ska ha en bra läromiljö. Det kommer att bli bra för verksamhet­en, säger Therese Mårtensson, ordförande för Morups friskola.

Den befintliga skolbyggna­den är från tidigt 1900-tal, är q-märkt och har en central roll för byn. Men den är i behov av en uppfräschn­ing.

– Vi ska handikappa­npassa den med ramp och handikappt­oalett, installera bergvärme, rusta upp It-miljön genom att koppla in fiber och ett nytt ventilatio­nssystem. Att ta emot handikappa­de elever har varit en svårighet i det gamla skolhuset. Vi skapar ett nytt klassrum och grupprum.

I DAGSLÄGET GÅR 57 elever på skolan. Therese Mårtensson uppskattar att årskurs sex kommer få 10–15 nya elever. Expanderin­gen och utveckling­en av skolbyggna­den är helt avgörande för skolans överlevnad.

– Små klasser är vår styrka. Vi har sett ett ökat intresse från Glommen, Långås och även barn från Varbergs kommun.

Men satsningen innebär stora ekonomiska investerin­gar som inte är så lättlösta.

– Vi drivs som en ekonomisk förening, har inga vinstuttag, alla pengar investeras i verksamhet­en och skolan har föräldrar i styrelsen som jobbar ideellt. Vi har inte fått några extra pengar från kommunen för att ändra om lokalerna. Vi måste ta lån för att lösa detta. Men vi klarar av det och satsar på skolan, berättar Therese Mårtensson, om skolan som sedan år 2001 drivits som en ekonomisk förening med föräldrar, bybor och företag i byn som medlemmar.

BREDVID SKOLAN LIGGER Vitsippans förskola, som startade år 2013 och som drivs inom samma förening. Även ett fritidshem finns i föreningen. Närheten mellan förskolan och skolan ökar attraktion­skraften enligt skolans ordförande.

– Vi har en heltäckand­e grundskole­utbildning och en trygg övergång mellan förskola och skola. Skolan i sig är mycket viktig för Morup som by då lokal barnomsorg är en avgörande faktor för en levande landsbygd, avslutar Therese Mårtensson.

”Vi satsar på lokalerna, eleverna ska ha en bra läromiljö. Det kommer att bli bra för verksamhet­en.”

THERESE MÅRTENSSON

ordförande Morups friskola

 ?? Bild: VIZCON ?? SATSAR STORT. En tillbyggna­d med handikappa­npassning är några av investerin­garna som görs till Morups friskola.
Bild: VIZCON SATSAR STORT. En tillbyggna­d med handikappa­npassning är några av investerin­garna som görs till Morups friskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden