Hallands Nyheter

De hjälper kvinnor att hitta tillbaka

LIVETS GÅNG: De vet hur det är att vara trasig och att det går att bli hel igen. Nu hjälper de kvinnor att hitta ut ur missbruk och medberoend­e.

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Det är inte bara kvinnor som får värme, tröst, gemenskap och mat i magen hos Ehwa Fransson, Rosmarie Airisniemi-bang och Monica Sandström. De hjälper de mest utsatta i Falkenberg. En källarloka­l under Pingstkyrk­an är deras fasta punkt, men de rör sig även ute i samhället.

De söker upp dem som inte vågat eller orkat komma till dem, de hjälper till med besök hos socialförv­altningen, i rättssalen, på sjukbesök och med annat som kan vara svårt för den som missbrukat länge eller lider av psykiska problem.

Dessutom håller Eva Fransson och Ros-marie Airisniemi-bang träffar där kvinnor får mötas under enkla men förutbestä­mda former. Det kallas Debora-cirklar och är öppna för alla som vill få nya perspektiv på sina roller och erfarenhet­er.

– Alla är välkomna. Det finns inga krav på att deltagarna ska vara troende, förklarar Ehwa Fransson.

BÅDE HON, ROS-MARIE Airisniemi­bang och Monica Sandström som är frivilliga­rbetare hos Lp-kontakten har mött svårighete­r och har tagit stryk många gånger. De har fått hjälp med att bearbeta sina upplevelse­r och ville hjälpa andra att göra samma sak. Därför startade de den första Debora-cirkeln för ett och ett halvt år sedan.

– Kvinnor har en tendens att offra sig, att försöka ställa allt till rätta för andra och anpassa sig till situatione­r. Till slut kvävs de. Speciellt kvinnor i missbruk blir ofta utnyttjade. Bland deltagarna i den första cirkeln var två tidigare missbrukar­e och de övriga var medberoend­e, säger Ehwa Fransson.

DELTAGARNA I CIRKLARNA söker sig självmant till Lp-kontakten. Ryktet om träffarna sprids via mun till mun-metoden och via lappar på stan och inlägg på Facebook.

– När vi startade hade vi nio deltagare. När de 19 träffarna som ingår i cirkeln var klara fortsatte flera av dem att träffas. Cirklarna går inte jättemycke­t på djupet, men om vi känner att någon behöver mer hjälp kan vi erbjuda själavård här i kyrkan, säger Ehwa Fransson.

Ros-marie Airisniemi-bang arbetar tillsamman­s med Efwa Fransson med Debora-cirklarna och med det dagliga arbetet hos Lp-stiftelsen. Hon och Efwa gick nyligen en utbildning i att leda Debora-cirklar för unga kvinnor och hoppas att de ska kunna starta en cirkel i Falkenberg.

– Många unga flickor mår dåligt. Det handlar ofta om självskade­beteende. Vi vill få dem att förstå att ett nej är ett nej och ett ja är ett ja när det handlar om sexuell tillåtelse. Vi vill ge dem styrka att stå på sig, förklarar Ros-marie Airisniemi-bang.

EHWA FRANSSON STARTADE Lpkontakte­n i Falkenberg för tolv år sedan. Då låg lokalen på Ale gränd och Ehwa minns än i dag hur förvånad hon blev när hon blev tillfrågad om hon kunde tänka sig att starta upp verksamhet­en.

– För mig var det stort att få arbeta med människor. Jag hade själv fått hjälp efter det att min man som var drogberoen­de hade tagit sitt liv. Då kände jag stor skuld och hade ångest.

Sedan dess har hon mött en outsinlig ström av människor som kommit till hennes verksamhet för att få stöd och hjälp.

– Vi har dels uppsökande verksamhet, dels har vi öppet vår lokal tre dagar i veckan. Här kan den som vill få smörgåsar och kaffe, det finns kläder till den som behöver något att sätta på sig och den som vill kan få hjälp med att tvätta, eller ta en dusch. Men det viktigaste av allt är samtalen, säger Ehwa Fransson.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? STÖD. Ehwa Fransson, Monica Sandström och Ros-marie Airisniemi-bang finns hos Lp-kontakten och hjälper kvinnor som behöver stöd.
Bild: OLA FOLKESSON STÖD. Ehwa Fransson, Monica Sandström och Ros-marie Airisniemi-bang finns hos Lp-kontakten och hjälper kvinnor som behöver stöd.
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? STÖTTAR. Monica Sandström, Ehwa Fransson och Ros-marie Airisniemi-bang finns på Lp-kontakten på Sandgatan för att hjälpa den som behöver stöd. De håller även cirklar för att stärka kvinnor.
Bild: OLA FOLKESSON STÖTTAR. Monica Sandström, Ehwa Fransson och Ros-marie Airisniemi-bang finns på Lp-kontakten på Sandgatan för att hjälpa den som behöver stöd. De håller även cirklar för att stärka kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden