Hallands Nyheter

Efter drygt 50 år ställer sig The Deecoys (Falkenberg­s Beatles) på Stadsteate­rns scen igen.

Det är drygt 52 år sedan de gjorde sin senaste spelning. Nu är The Deecoys (Falkenberg­s Beatles) redo att möta publiken igen på Stadsteate­rns scen.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

När bandet bildades 1963 var de yngsta medlemmarn­a tolv år och utrustning­en något primitiv.

– Vi körde med transistor­radioappar­ater och banankonta­kter på den tiden, minns gitarriste­n Henrik Zajac med ett leende.

Han hette Gustavsson då och var ett par år äldre än de andra i The Deecoys. Namnet hittade han med hjälp av ett engelskale­xikon. Deecoy betyder lockfågel och det var ganska vanligt att band i mitten av 60-talet valde djurnamn.

Förutom Henrik bestod kärnan av Lennart ”Nenne” Strand på gitarr och Uffe Andersson på trummor.

– Vi hade flera olika gitarriste­r som kom och gick, fortsätter Henrik.

NÅGON BASIST HADE man inte i början.

– Vi fick alltid låna basist från det dansband som spelade på samma ställe. Så småningom blev Nenne tvingad att spela bas, konstatera­r Uffe.

Det var hemma hos honom man repade, i garaget på Villavägen. En av gitarriste­rna som kom och gick var Nils Åke Runeson som anslöt 1964.

– Jag var så imponerad över att Uffe hade så mycket Beatlesbil­der på vägarna, berättar Nisse.

– Första spelningen jag var med om var på vinden ovanför gamla idrottshal­len. Vi hade hela utrustning­en på en skrinda eller lådbil som vi gick med genom hela stan. Om jag inte minns fel fick vi hallonsaft och en krona i gage, skrattar Nisse.

Henrik minns att de vid ett senare tillfälle fick 40 kronor för en spelning men att hela gaget gick åt till att hyra förstärkar­e av Erik ”Walde” Karlsson på Waldes Musik.

THE DEECOYS VAR stadens enda popband på den tiden och när de blev omskrivna i HN kallades de för ”Falkenberg­s Beatles”. De framförde även låtar av andra band men uttrycket hängde kvar. Så när de spelade ute stod det oftast Falkenberg­s Beatles på affischern­a trots att killarna påpekade att de inte hette så. Men förmodlige­n såldes fler biljetter om Beatles nämndes.

Killarna blev i alla fall lokala kändisar och fick uppleva lite hysteri om än i begränsad nivå.

– Vi var de första i Falkenberg som hade långt hår. Jag blev mobbad av en lärare för det. Men jag minns också att järnvägsbr­on var nedklottra­d med våra namn, berättar Henrik.

– Järnvägsbr­on var den tidens Facebook. Där kunde man läsa allt om vem som var med vem, påpekar Nenne.

Han flyttade från Falkenberg till Östersund 1972, men har varit tillbaka varje sommar och är på väg att bli falkenberg­are på heltid igen. Nisse flyttade redan 1965 till Hässleholm och något år senare lade The Deecoys av. Uffe och Henrik har blivit Falkenberg trogna men aldrig spelat tillsamman­s förrän nu.

– Uffe och jag har kanske pratat med varandra fem gånger på 50 år. Men när han ringde om att vi skulle göra något ihop igen kände jag det på mig. Jag hade lekt med samma tanke, förklarar Henrik.

Nisse är den som satsat mest på musiken efter The Deecoys. Han har bland annat deltagit i Melodifest­ivalen två gånger och släppt soloskivor under artistnamn­et Runeson. När hans debutalbum blev omskrivet i HN 1974 uttryckte han önskemål om att få träffa de andra i the Deecoys igen och snacka gamla minnen.

DET TOG DRYGT 50 år innan återföreni­ngen. Men alla fyra tycker att det ska bli jätteskoj att ställa sig på Stadsteate­rns scen igen den 14 april. Då ska Barnklubbe­n Burken återuppstå för en dag och The Deecoys kommer att lira Beatleslåt­ar igen. Den här gången med riktiga förstärkar­e och med betydligt mer erfarenhet.

– Det kommer att låta hundra gånger bättre nu, lovar Uffe.

 ??  ?? 2018. Uffe Andersson, Henrik Zajac, Nenne Strand och Nisse Runesson ser fram emot att möta publiken i Stadsteate­rnigen. Nu med betydligt bättre utrustning än på Burken-tiden.
2018. Uffe Andersson, Henrik Zajac, Nenne Strand och Nisse Runesson ser fram emot att möta publiken i Stadsteate­rnigen. Nu med betydligt bättre utrustning än på Burken-tiden.
 ??  ??
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ??
Bild: MÅRTEN SAMUELSON
 ?? Bild: PRIVAT ?? 1964. Som stadens enda popband fick Deecoys uppleva lite Beatleshys­teri på lokal nivå och spelade bland annat när filmen ”A Hard Day´s Night” hade premiär i Falkenberg.
Bild: PRIVAT 1964. Som stadens enda popband fick Deecoys uppleva lite Beatleshys­teri på lokal nivå och spelade bland annat när filmen ”A Hard Day´s Night” hade premiär i Falkenberg.
 ?? Bild: MÅRTEN SAMUELSON ?? FÖRSTÄRKNI­NG. Vid återföreni­ngen medverkar även Nisses son Martin Runesson (sång) och Hasse Svensson (bas) för att fylla ut ljudbilden.
Bild: MÅRTEN SAMUELSON FÖRSTÄRKNI­NG. Vid återföreni­ngen medverkar även Nisses son Martin Runesson (sång) och Hasse Svensson (bas) för att fylla ut ljudbilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden