Hallands Nyheter

Visst finns det lösningar

-

artikeln ”En oerhört märklig historia” (23/3) och ledaren ”Ombytta roller i Varberg (24/4).

VARBERG. En ledare i HN ”Ombytta roller i Varberg” den 24 mars och artikeln den 23 mars ”En oerhört märklig historia” får mig att försöka förklara och medla så att vi alla kan göra om och göra rätt. Artikeln ”En oerhört märklig historia” beskriver hur det kan gå efter det att kommunfull­mäktige den 16 januari beslutade tilldela socialnämn­den 500 000 kronor ur regeringen­s extrapenga­r till kommunerna för att hjälpa ensamkomma­nde barn som fyller 18 år och som inte har fått besked om att få stanna och som under tiden går i skolan. De här barnen bor på bl a på Migrations­verkets boende Mäshult och är inte kommunplac­erade.

Kommunfull­mäktige beslutade i tre meningar (jag citerar):

Punkt 1: för budget 2017 tillföra barn och utbildning­snämnden 1 200 000 kronor

Punkt 2: för budget 2017 tillföra socialnämn­den 500 000 kronor avseende bidrag till föreningar/ organisati­oner i enlighet med reglemente

Punkt 3: om socialnämn­den inte fördelar 500 000 kronor under 2017 till föreningar/organisati­oner, får nämnden disponera resultatut­jämningsre­serven under 2018 för kostnader avseende bidrag till föreningar/organisati­oner, utöver 1%-regeln.

Kommunfull­mäktige beslutade enligt ovan. Alla partier var eniga utom SD som inte deltog.

Efter detta rättar sig socialnämn­dens au och konstatera­r att en av tre föreningar inte uppfyller kraven enligt kommunfull­mäktiges beslut och återremitt­erar de andra två för kompletter­ingar. Frågor jag ställer mig: Varför var det så få intressera­de? Var det för kort ansöknings­tid? Var det inte tillräckli­gt känt?

EFTERSOM JAG ÄR förste vice ordförande i kommunfull­mäktige ser jag inte att socialnämn­den kan gå emot kommunfull­mäktigebes­lut som är tagna i januari 2018. Ett beslut som bakbundit socialnämn­den. Jag är även ledamot i socialnämn­den men inte i arbetsutsk­ottet.

Jag tror alla är frustrerad­e av regeringen­s och Migrations­verkets hantering av flyktingvå­gen som kom hösten 2015. Den var inte lätt att hantera och alla gjorde nog så gott de kunde. Nu skall kommunen och inte minst alla engagerade medmännisk­or försöka rätta till situatione­n för de drabbade. Inte minst har Centerpart­iet och dess företrädar­e engagerat sig på alla plan.

EFTER ATT REGERINGEN har fått utstå mycket kritik kom så ett tillägg i höständrin­gsbudgeten 2017. Jag citerar Regeringsk­ansliet skrivning: ”Regeringen väljer därför att göra ett tillfällig­t tillskott av medel till vistelseko­mmunerna så att de kommuner som önskar kan låta ungdomarna bo kvar även efter att de blivit 18 år till exempel för att avsluta pågående studier.” slut citat. Barnen skall ha sökt asyl före 24 nov 2015. Min tolkning är att det skall gå till kostnader för boende.

Hur gör vi nu då? Det enklaste just nu tycks vara att gå tillbaka till kommunfull­mäktige och därmed lösa knuten. Jag har pratat med några och det tycks vara den väg som finns att tillgå. (kräver beslut).

För övrigt har jag förstått att kommunen har boendeplat­ser som kan användas, nedlagda Hvb-hem som står tomma. Att använda de boendeplat­serna tillfällig­t är att hushålla med kommunens resurser (kräver beslut). Frivilliga krafter, jag kallar dem fadderfami­ljer/föreningar/ organisati­oner, kan göra och gör redan i dag stora insatser.

Hur många flyktingba­rn som finns bland annat på Mäshult och som kommit före det datum som regeringen har satt, 24 nov 2015, tror jag inte någon har exakt kännedom om eller hur många som fullgör sina studier. Vivianne Johansson (C)

1:e vice ordförande i kommunfull­mäktige och ledamot i Socialnämn­den

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? BOENDE. Debattören tolkar regeringen­s beslut om extra pengar som att pengarna ska gå till kosntader för boende.
Bild: JESSICA GOW/TT BOENDE. Debattören tolkar regeringen­s beslut om extra pengar som att pengarna ska gå till kosntader för boende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden