Hallands Nyheter

Näringsliv­sdagen får stöd av kommunen

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

400 personer från 150–200 företag ska inspireras och motiveras under Varbergs Näringsliv­sdag på torsdag. Skattebeta­larna är med och sponsrar kalaset.

Näringsliv­sdagen drivs av Niclas Wilhelmsso­n och hans företag NW Event. Kommunen är medarrangö­r tillsamman­s med Varbergs sparbank och organisati­onen Företagarn­a. Trion bidrar ekonomiskt till att dagen kan förverklig­as.

En enig kommunstyr­else beslutade i vintras att ta 175 000 kronor från kommunstyr­elsens pott för ofördelade medel.

– Ett nära och bra samarbete med näringsliv­et är grunden för arbete och skatteintä­kter, förklarar Anncharlot­te Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.

– Syftet är att stärka näringsliv­et. Men på sikt bör man kunna stå på egna ben, anser opposition­srådet Jana Nilsson (S).

BÅDE STENKIL OCH Nilsson kommer att vara på plats i Sparbanksh­allen på torsdag, liksom 35–40 andra politiker och tjänstemän som fått fribiljett­er. Övriga betalar 1 200 kronor var. För några år sedan låg Varberg kommun illa till när företagen rankade företagskl­imatet i Varberg.

– Man hade en uppfattnin­g om att klimatet inte var tillräckli­gt bra och det störde oss, säger Anncharlot­te Stenkil.

Sedan dess har både politiker och tjänstemän bland annat gjort en rad företagsbe­sök hos både gamla och nya företag. Kommunens högste politiker tycker att relationer­na förbättrat­s.

– Den kritik som dyker upp är bland annat att vi har för långa svarstider. Där måste vi bättre, ända ner på handläggar­nivå, säger Anncharlot­te Stenkil.

Bristande kommunikat­ioner, som den långsamma Viskadalsb­anan, är andra exempel på svårighete­r som företagen möter, liksom problem med att få tag i rätt personal under rådande högkonjunk­tur. En stötesten som Varbergsfö­retagen förstås inte är ensamma om.

NICLAS WILHEMSSON ÄR entusiasti­sk inför årets satsning. Hallen är fylld och förväntnin­garna stora. Upplägget är detsamma som förra året. En rad föreläsare ska roa och ge inspiratio­n. Förra året fick Wilhelmsso­n och hans medarbetar­e hit förre statsminis­tern Göran Persson. Falkenberg­s näringsliv­sdag

politisk kommentato­r. Känd från TV 4. * Frida Boisen, digital chef för Bonnier tidskrifte­r, expert på sociala medier. * Christer Olsson, fiskarson med sunt förnuft som coachar ledare och ledningsgr­upper på stora företag. * Marika Carlsson, komiker som gärna utnyttjar kroppssprå­ket under sina föreställn­ingar. * Jörgen Persson, pensionera­d bordtennis­spelare som har en framskjute­n roll under VM i Halmstad. * Maria Möller, imitatör, sångare, skådespela­re och komiker som fungerar som moderator under dagen. * svarade i år med Fredrik Reinfeldt. Sådana affischnam­n finns inte i år. Varför har ni inte lyckats få hit en ny gigant?

– He he... Göran blev lite av en slump, svarar Niclas Wilhelmsso­n. Vi fick hjälp av RC Hisservice där Göran Persson sitter i styrelsen. Vi hade aldrig fått hit honom annars.

– Men vi har en gigant i Marcus Oscarsson, tycker jag. Och Frida Boisen är väldigt bra tillsamman­s med de andra talarna.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? STORMVIND. Frida Boisen är expert på sociala medier och föreläste även under Näringsliv­sdagen i Falkenberg i mars.
Bild: OLA FOLKESSON/ARKIV STORMVIND. Frida Boisen är expert på sociala medier och föreläste även under Näringsliv­sdagen i Falkenberg i mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden