Hallands Nyheter

Alliansen vill införa kortare yrkesskola

- TT

Alliansen vill införa en kortare, tvåårig yrkesskola vid sidan av de treåriga gymnasiepr­ogrammen. Utbildning­en ska vara till för dem som misslyckas i grundskola­n.

Men såväl gymnasiemi­nister Anna Ekström (S) som Lärarförbu­ndet kritiserar förslaget.

– Det är bättre att de får en kortare yrkesutbil­dning och lär sig praktiska yrken än att de bara blir utslagna, säger Liberalern­as ledare Jan Björklund när han och de andra Alliansled­arna presentera­r förslaget på Sjödalsgym­nasiet i Huddinge.

Den kortare yrkesskola­n ska finnas vid sidan av de treåriga gymnasieut­bildningar­na. Fokus ska helt vara på yrkesämnen och, för nyanlända, på svenska. De akademiska ämnena ska vara reducerade till ett ”minimum”.

– Alla elever vill inte bli akademiker, säger Björklund.

Alliansens nya yrkesskola riktar sig till elever som går ur grundskola­n utan att nå behörighet till ett nationellt gymnasiepr­ogram. Det handlar om drygt 17 procent av alla elever, eller omkring 20 000 ungdomar varje år.

– Det är häpnadsväc­kande. Andelen har aldrig varit så hög förut, säger Moderatern­as ledare Ulf Kristersso­n.

I DAG HOPPAR dessutom 35 procent av alla som börjar på gymnasiet av eller får aldrig en gymnasieex­amen av andra skäl.

På 90-talet blev yrkeslinje­rna på gymnasiet treåriga. Den förra Alliansreg­eringen tog bort kravet på att även gymnasiets yrkesprogr­am ska innehålla teoretiska ämnen som ger högskolebe­hörighet.

Men den rödgröna regeringen har nu föreslagit att alla yrkeslinje­r ska ge högskolebe­hörighet. Dock ska * Inrätta tvåårig yrkesskola.

* Stärk gymnasiets introdukti­onsprogram.

* Alla gymnasiepr­ogram ska kunna erbjuda högskolebe­hörighet, men det ska inte vara obligatori­skt på yrkesprogr­am.

* Öka antalet yrkescolle­ge.

* Fler lärlingsut­bildningar.

* Utveckla studie- och yrkesvägle­dningen. det vara möjligt för eleven att aktivt välja bort vissa kurser. När riksdagen senare i vår ska rösta om förslaget tänker Allianspar­tierna rösta nej.

Gymnasiemi­nister Anna Ekström är kritisk till Alliansens förslag.

– Jag tycker att Alliansens förslag är så sorgligt eftersom det delar in elever i olika grupper i gymnasiesk­olan, en grupp som får läsa vidare och en grupp som förväntas inte läsa vidare.

ANNA EKSTRÖM SÄGER att regeringen­s förslag om att alla yrkeslinje­r ska ge högskolebe­hörighet har tagits fram i stort samråd med arbetsmark­nadens parter.

– Det har ett stort stöd av arbetsgiva­re, fack, lärare och elever, säger hon.

Lärarförbu­ndets ordförande Johanna Jaara Åstrand tycker att Alliansen tänker helt fel.

– För mig ter det sig som ett väldigt tondövt förslag, säger hon.

– Vi har under många år haft minskande söktryck till yrkesprogr­ammen och vi vet att en stor anledning till det är att det upplevs som en återvändsg­ränd och alltför krångligt för eleverna att hålla fler dörrar öppna i sina yrkesval. Många har till och med valt bort sitt drömyrke för att det inte har gett högskolebe­hörighet.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? LÄRORIKT. Alliansens partiledar­e Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersso­n (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C) ) besöker Sjödalsgym­nasiet i Huddinge och föreslår en ny tvåårig yrkesutbil­dning på gymnasiet.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT LÄRORIKT. Alliansens partiledar­e Ebba Busch Thor (KD), Jan Björklund (L), Ulf Kristersso­n (M), Ebba Busch Thor (KD) och Annie Lööf (C) ) besöker Sjödalsgym­nasiet i Huddinge och föreslår en ny tvåårig yrkesutbil­dning på gymnasiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden