Hallands Nyheter

Kronofogde­n slog rekord i indrivning­ar

- TOBIAS ÖSTERBERG/TT

Kronofogde­ns satsning på att driva in pengar och föremål från brottslig verksamhet har gett förbättrad­e resultat.

Bilar, smycken, kontanter men även konst och bitcoins. Det är några exempel på föremål som Kronofogde­n kunde utmäta i samband med samarbete med andra myndighete­r som polis och Tullverket. Summan, 95 miljoner kronor, är en ökning med drygt 21 procent jämfört med såväl 2016 som 2015 och den högsta sedan samarbetet inleddes 2009.

– Det här beror på att vi blivit ännu vassare på att samverka med polisen när de sätter upp sina kontroller och mera träffsäkra när det gäller insatserna. De kriminella rör sig inte kontorstid mellan klockan åtta och fem, säger Magnus Arvidson, enhetschef på Kronofogde­n.

Rent praktiskt sker utmätninge­n på plats och har till exempel handlat om klockor värderade till 100000–150000 kronor, en motorcykel värd 200 000 kronor som hittades under Sweden Rock festival men också olika guldsmycke­n. Utmätninga­rna sker hos skuldsatta som misstänks bedriva penningtvä­tt eller narkotikah­andel.

– Det är flera skäl till att vi gör det här. Har man skulder ska man betala dem först. Det är också pengar som ofta går till brottsoffe­r. Vi bidrar också genom vår verksamhet till ökad trygghet i samhället, säger Magnus Arvidson.

Från Kronofogde­ns håll önskar man dock se ytterligar­e resurser för att kunna utöka verksamhet­en ytterligar­e.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden