Hallands Nyheter

Anställda på HVB och LSS utsätts ofta för hot

- MALIN JANSSON/TT

Hot och våld ligger bakom fyra av tio anmälda arbetsolyc­kor på Hvb-hem och Lss-boenden. Robert Halvarsson på Kommunal beskriver en växande problemati­k där anställda lever under konstant rädsla och oro.

– Det kan handla om alltifrån enklare hot till medarbetar­e som blivit så pass misshandla­de att de varit tvungna att söka sjukvård, säger Robert Halvarsson, förhandlar­e och huvudskydd­sombud på Kommunals avdelning i Stockholm.

Hot och våld i arbetslive­t är ett allvarligt arbetsmilj­öproblem där anställda inom vård och omsorg, och i synnerhet arbetande inom Hvb-hem och Lss-boenden är särskilt utsatta.

I ÖVRIGA BRANSCHER är sju procent av alla anmälda arbetsolyc­kor med sjukfrånva­ro orsakade av hot och våld. Inom HVB- och Lss-branschen handlar det om fyra av tio arbetsolyc­kor, visar statistik från Arbetsmilj­överket.

Robert Halvarsson har dagligen samtal med anställda som känner sig oroliga, har svårt att sova och är rädda för att gå till jobbet.

– Man har inte riktigt verktyg att ta hand om de här personerna som är så pass hotfulla. Och springer man in på kontoret vet man inte vad som händer med de andra brukarna. Det blir en konflikt mellan sin egen och andras säkerhet.

HOT OCH VÅLD är enligt Halvarsson en problemati­k som ökar i omfattning inom branschen, delvis till följd av ett allt tyngre klientel med en ofta allt för liten personalst­yrka.

Många boenden är underbeman­nade och lokalerna är inte anpassade efter den enskildes behov, menar Halvarsson.

– Flera av barnen och ungdomarna har dessutom perception­sstörninga­r, vilket gör att man inte klarar av ljud. Hade man varit tre brukare och två personal hade * Vård och omsorg är den sektor som har flest arbetsskad­e- och sjukdomsan­mälningar orsakade av våld, hot och kränkande särbehandl­ing. Särskilt utsatta är anställda inom Hvb-hem (hem för vård eller boende) och Lss-boenden (Lagen om stöd och service för vissa funktionsh­indrade). Mellan 2012 och 2017 var 41 procent av alla anmälda arbetsolyc­kor med sjukfrånva­ro orsakade av hot och våld, vilket kan jämföras med samtliga branscher i stort som de senaste fem åren haft en motsvarand­e frekvens om sju procent. * Arbetsmilj­överkets inspektion­sinsats mot hot och våld sträcker sig över en treårsperi­od med start i april 2018. Inlednings­vis kommer myndighete­n att fokusera på Hvboch Lss-branschen där cirka 600 arbetsplat­ser ska granskas. det kanske fungerat. Men nu klämmer man in åtta brukare för att få en ekonomi i det, säger han.

Även Arbetsmilj­överket har fått signaler om en ökad mängd hot och våld. För att komma till rätta med problemet inleder myndighete­n en treårig inspektion­sinsats som inlednings­vis ska fokusera på just HVB- och Lss-branschen. Tidigare inspektion­er har visat att det inte är något fel på nuvarande regler och föreskrift­er, utan snarare tillämpnin­gen av dem.

MÅNGA ARBETSGIVA­RE brister i bedömninge­n av risksituat­ioner och saknar därför tydliga rutiner för när något händer, berättar Peter Burman, projektans­varig för inspektion­sinsatsen.

– Man kan kanske aldrig helt reducera riskerna, men tydligare rutiner skapar åtminstone en större trygghet. Märker vi att en arbetsgiva­re brister kommer vi att ställa krav, säger Peter Burman. * Det är förbjudet att köra med dubbdäck mellan den 15 april och 1 oktober – om det inte är vintervägl­ag.

* Du måste köra med vinterdäck (dubbdäck eller friktionsd­äck) mellan den 1 december och 31 mars om det är vintervägl­ag.

* Med vintervägl­ag menas att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen eller på vägrenen.

* Du får köra med dubbdäck från den 1 oktober till 15 april.

* Du får köra med friktionsd­äck året runt, men det är inte att rekommende­ra.

* På vissa gator eller vägsträcko­r kan det råda förbud mot dubbdäck.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden