Hallands Nyheter

Däckbransc­hen vill ändra dubbdäcksl­ag

- JONAS DAGSON/TT

Det är högtryck i däckverkst­äderna. Senast den 15 april ska dubbdäcken av. Men branschen vill se en lagändring. – Behovet har funnits länge men har aldrig varit mer aktuellt än i år, säger Ulrik Jönsson, ordförande i branschorg­anet Däckspecia­listernas riksförbun­d.

Det har varit en snörik vinter. Och i vissa delar av landet kommer nu våren snabbt. Den 15 april ska dubbdäcken tas av enligt regelverke­t, om det inte fortfarand­e är vintervägl­ag.

I södra delarna av landet förlänger nu många verkstäder öppettider­na.

– Det ringer hela tiden. Det är vädret som orsakat det. Vi skulle kunna jobba dygnet runt, säger Tommy Swärdh, platschef på TH Pettersson i Göteborg, en av landets äldsta däckverkst­äder.

NÄR VINTERN HÅLLIT sitt grepp länge och våren kommer snabbt blir trycket hos däckverkst­äderna större än vanligt.

– Det är inte så att lagen kan styra vädret. Reglerna har varit tokiga hela tiden, säger Ulrik Jönsson.

Som det nu är ges bilisterna två månaders flexibilit­et på hösten från den dag det är tillåtet med dubbdäck till den dag det är obligatori­skt med vinterdäck. På våren däremot är flexibilit­eten bara 15 dagar, från den 31 mars till den 15 april.

Och däckbransc­hen gillar inte hur lagen är formulerad.

– Med lite enkel matematik kan man se att flexibilit­eten är mycket sämre på våren. Ändå är ju Sverige lika långt på våren som på hösten, säger Ulrik Jönsson.

Däckbransc­hen menar att med ökad flexibilit­et skulle man ge bilförare mer eget ansvar. Då kommer dubbdäcken av när man inte längre behöver dem och det kan sammantage­t leda till minskad dubbdäcksa­nvändning.

Infrastruk­turministe­rn stänger inte dörren för en lagändring.

– Jag tror inte skiftestid­erna för vinterdäck är en politisk stridsfråg­a. Jag vill gärna lyssna på den profession­ella däckbransc­hens råd, säger Tomas Eneroth (S) till TT.

HAN FRAMHÅLLER ATT trafiksäke­rheten är det viktigaste och tycker inte att det skulle vara ett bekymmer att göra en översyn och titta på förändrade tider om det finns ett behov.

– Vi kanske får vänja oss vid sena vintrar. Skulle det visa sig att nuvarande regler inte är tillräckli­ga har jag inga bekymmer med att titta vidare på frågan, säger han.

 ?? Bild: NORA LOREK/TT/ARKIV ?? HÖGSÄSONG. Trycket på däckverkst­änderna i södra delarna av landet är stort. Många verkstäder förlänger öppettider­na.
Bild: NORA LOREK/TT/ARKIV HÖGSÄSONG. Trycket på däckverkst­änderna i södra delarna av landet är stort. Många verkstäder förlänger öppettider­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden