Hallands Nyheter

Nya samtal om italiensk regering

- TT

Över en månad efter parlaments­valet i Italien står landet fortfarand­e utan regering. I veckan väntas president Sergio Mattarella inleda en ny samtalsrun­da med partierna i mitten-högerkoali­tionen och den populistis­ka Femstjärne­rörelsen.

Italiens tre största högerparti­er enades i söndags om att hålla enad front i en ny förhandlin­gsrunda om regeringsm­akten. De trotsar därmed den populistis­ka Femstjärne­rörelsen, som vill splittra partierna för att bilda en koalitions­regering.

I valet den 4 mars blev Femstjärne­rörelsen största parti med 32 procent, medan en högerallia­ns med Lega, Italiens bröder och förre premiärmin­istern Silvio Berlusconi­s Forza Italia tillsamman­s fick fler röster, 37 procent. Ledarna för dessa tre partier visade efter ett möte i Berlusconi­s residens i söndags nära Milano enighet inför veckans samtal. De gör anspråk på premiärmin­isterposte­n och insisterar på att deras vallöften ska hållas, med skattesänk­ningar, jobbskapan­de åtgärder och ett stopp för illegal invandring.

”Om det ska göras något försök så är det med Femstjärne­rörelsen.”

MATTEO SALVINI, partiledar­e för Lega

TROTS DEN ENADE fasaden har det spekulerat­s vitt och brett om att mitten-höger-alliansens största parti Legas ledare Matteo Salvini i slutänden kommer att dumpa Berlusconi till förmån för en pakt med Femstjärne­rörelsen. Det skulle populistpa­rtiets ledare Luigi Di Maio välkomna, har han sagt. Han kan också tänka sig att styra tillsamman­s med Demokratis­ka partiet (PD), som förlorade valet och regeringsm­akten. Men Di Maios inviter har hittills fått kalla handen.

PD säger sig vilja gå i opposition medan Lega-ledaren Salvini hittills vägrat bryta med Berlusconi. Salvini utestänger PD men inte populister­na.

– Om det ska göras något försök så är det med Femstjärne­rörelsen, sade Salvini i söndags till tidningen Corriere della Sera.

DI MAIO REPLIKERAD­E via ett meddelande på Facebook, där han förklarade att de allierade mittenhöge­rpartierna inte kommer att få stöd av Femstjärne­rörelsen. Budskapet: Skippa Berlusconi och ring mig sen.

”När Salvini beslutar sig för att han vill regera för Italiens bästa kan han ringa oss. Vi kommer då att meddela om vi fortfarand­e är tillgängli­ga för ett samarbete”.

Om partierna inte kommer överens kan presidente­n utlysa nyval.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden