Hallands Nyheter

Syrien godkänner kemvapenut­redning

- SOFIA TANAKA/TT PONTUS AHLKVIST/TT

Syrien har bjudit in OPCW – som övervakar att FN:S konvention om kemiska stridsmede­l följs – till Douma för att undersöka den misstänkta kemvapenat­tacken. Ryssland föreslår samtidigt en resolution för säkerhetsr­ådet om att det påstådda angreppet ska utredas.

USA krävde tidigare en omröstning i FN:S säkerhetsr­åd under tisdagen. Ryssland motsatte sig det amerikansk­a förslaget till resolution och flaggade för att man sannolikt skulle lägga in sitt veto vid en eventuell omröstning. Vid lunchtid på tisdagen öppnade dock Rysslands utrikesmin­ister Lavrov för en utredning av påstådda giftgasatt­acker i Syrien. Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) skulle vara en del av en sådan utredning, enligt Lavrov.

Syrien har enligt den statliga nyhetsbyrå­n Sana godkänt att OPCW besöker Douma, i östra Ghouta utanför Damaskus, för att utreda det senaste misstänkta kemvapenan­greppet.

USA HAR PEKAT UT Ryssland, tillsamman­s med Iran och den syriske presidente­n Bashar al-assads regim, som ansvarigt för ett angrepp i Douma i helgen. Både Ryssland och Syrien har förnekat att kemiska vapen har använts.

Om en resolution om en utredning ska röstas igenom krävs nio ja-röster, och att ingen av de fem permanenta medlemmarn­a – Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritan­nien och USA – röstar emot. Skulle säkerhetsr­ådet sätta käppar i hjulet för den amerikansk­a resolution­en kan USA ändå agera, hotar den amerikansk­a Fn-ambassadör­en Nikki Haley, något som i sin tur får Ryssland att varna för de allvarliga konsekvens­er ett sådant angrepp skulle medföra, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

FN:S generalsek­reterare António Guterres vill se en oberoende internatio­nell utredning av händelsern­a i Douma, i vilken utredarna får full tillgång till området.

FÖRSLAGET FRÅN USA är i grunden en del i ett diplomatis­kt spel, anser Richard Gowan, Fn-expert vid den internatio­nella tankesmedj­an ECFR.

– Ryssland kommer helt säkert att lägga in sitt veto mot USA:S resolution som kritiserar Assad, och Washington kommer att använda det för att rättfärdig­a militära angrepp, säger han till AFP.

Säkerhetsr­ådet träffades på måndagen i ett öppet möte, som följdes av diskussion­er bakom stängda dörrar. Nio av säkerhetsr­ådets femton medlemslän­der, däribland Sverige, hade begärt att rådet snabbinkal­lades.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden