Hallands Nyheter

Pilar Gonzalez ställer ut i Falkenberg – över 30 år sedan sist

Pilar Gonzalez har ägnat hela sitt liv åt konsten. Hon har ställt ut runt om i världen, och jobbat med alla tänkbara tekniker. Nu visar hon upp sin konst i Falkenberg för första gången på över 30 år.

- AGNES ARONSSON agnes.aronsson@hn.se

Pilar Gonzalez, 73, har målat så länge hon kan minnas. Som barn använde hon det som fanns att tillgå.

– Jag började måla med saften av frukter och blad, blommor, kaffe och nagellack som jag fick från mamma. Jag målade med allt, säger hon.

Redan när Pilar Gonzalez var 15 år visades hennes tavlor upp för första gången i skolorna i Chile, där hon bodde på den tiden.

– Sedan skickade jag mina tavlor till olika tävlingar och visningar, och sedan dess har det rullat på, säger Pilar.

HON KOM TILL SVERIGE tillsamman­s med sin familj när hon var 29 år, då situatione­n förvärrade­s i Chile. Många konstnärer och författare förföljdes.

– Jag började ställa ut i Alvesta, dit vi kom, redan innan jag kunde språket, och därefter i Halmstad där jag har mitt hem, säger hon.

Pilar Gonzalez har haft utställnin­gar och workshops i länder som Tyskland, Polen, Egypten, Jordanien och i Norden. Hon använder sig av många olika medel och tekniker – olja, akryl, pastell, sten, gips, lera, metaller, trä och glas – ja, det mesta. Hon benämner sig själv för målare, sångare, poet och projektled­are. Många kallar henne för surrealist, men själv benämner hon sig som berättarko­nstnär.

– Jag berättar om livet som jag har gått igenom, om platser jag besökt och människor jag mött. Jag har alltid målat mina drömmer och illusioner. Men framförall­t så har mina tavlor ett budskap om kärlek och gemenskap.

Hon har även föreläst och på olika sätt arbetat med konst tillsamman­s med andra. I slutet av 1980-talet gjorde hon tillsamman­s med fångarna på anstalten i Halmstad en stor väggmålnin­g i matsalen. Hon har även haft projekt inom kyrkan för barn och pedagoger, och med handikappa­de.

– Jag skulle kunna skriva en bok om mitt liv. Och nu kommer jag till Falkenberg efter att jag har ställt ut min konst runt om i världen, sammanfatt­ar hon.

DET ÄR 34 år sedan hon ställde ut i Falkenberg senast, 1984, i Folkets hus – men nu är det dags igen.

– Sist var det mycket besökare och jag fick bra kritik. Jag fick ett väldigt fint mottagande i Falkenberg. Det såldes flera bilder som kanske fortfarand­e hänger här i några hem, säger hon.

Den nya utställnin­gen kallar hon ”I min värld”. Den har vernissage på Galleri Konsthörna­n i Falkenberg på lördag mellan 11 och 15. Sedan ställer hon ut fram till den 22 april.

– Jag ska försöka vara här varje dag. Det är viktigt för mig att ha bra kontakt med publiken som kommer.

 ?? Bild: PRIVAT ?? KONSTNÄR. Pilar Gonzalez har ställt ut över hela världen.
Bild: PRIVAT KONSTNÄR. Pilar Gonzalez har ställt ut över hela världen.
 ?? Bild: PRIVAT ?? KONSTVERK. Pilar Gonzalez verk vid namn ”Bortom tid och rum”.
Bild: PRIVAT KONSTVERK. Pilar Gonzalez verk vid namn ”Bortom tid och rum”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden