Hallands Nyheter

De tar sikte mot OS

Vintern har varit svår. Men Falkenberg kunde bjuda elitroddar­na på öppet vatten. – Isen har legat tjock på Munksjön, berättar Annie Svensson, en av två tjejer med Falkenberg­s RK som klubbadres­s.

- ANDERS FLINK 010-471 52 44 anders.flink@hn.se

Roddarnas träning sköts oftast på andra orter. Annie tränar i Jönköping medan Lovisa Wallin pluggar i Göteborg och tränare med Mölndal.

– Fast vi släpper inte vår klubbtillh­örighet, säger de båda.

PÅ LÄGRET i Falkenberg fanns fyra tjejer som ingår i Svenska roddförbun­dets elitgrupp.

FRK:S Annie Svensson och Lovisa Wallin samt Öresjös Lovisa Claesson och Emma Fredh. Femte tjejen, Jönköpings Alice Ekros, hade fått förhinder.

Tjejerna har delvis gemensamma, delvis olika mål med säsongen. Långt bort i fjärran vinkar möjligen en plats i en lättviktsd­ubbel till Tokyo-os 2020.

DÄR ÄR DET Wallin, Svensson, Ekros och Fredh som fajtas om två platser i lättviktsd­ubbeln. Men Annie Svensson har också annat på agendan.

– Jag skulle gärna vara med i U23VM i Poznan i sommar. Det skulle bli tredje gången och jag vill gärna vara med till A-final den här gången också, säger hon.

Lovisa Wallin berättar om två avverkade landsläger; i Tjeckien och i Italien.

– Vi var två veckor på vardera lägret. Då hade vi i alla fall isfritt, även om det var ganska kallt.

Roddarna har med andra ord fått nöja sig med roddmaskin­er under den stundtals bistra vintern.

MEN NU ÄR tävlingssä­songen snart i gång. I helgen handlar det om tävling i norska Drammen och sedan är det Norge igen, då i Årungen.

Sedan rullar det på. De stora testerna blir förstås världscupt­ävlingarna i Belgrad i början av juni och i Linz under midsommarh­elgen.

Därefter lär förbundska­ptenen Per-olov Claesson nominera sin preliminär­a lättviktsd­ubbel.

– Fast det kommer säkert att vara kamp hela vägen. Ingen är säker på en plats, tippar Lovisa Wallin.

I roddförbun­dets elitgrupp ingår även Lovisa Claesson och Vaxholms Anders Backeus. Men de två siktar på singelscul­ler.

Lovisa Wallin tycker att det är en hälsosam konkurrens mellan de fyra tjejerna som kämpar om de två platserna i lättviktsd­ubbeln.

– Jag själv har väl rott ganska mycket med Annie, men även en del med Alice. Och bara för att man kanske är snabb i singel, innebär det inte att det funkar i dubbel. Samspelet är jättevikti­gt, säger Lovisa.

”Då hade vi i alla fall isfritt, även om det var ganska kallt.”

LOVISA WALLIN, om träningslä­gren i Tjeckien och Italien

HON BERÄTTAR OM nio–tio pass i veckan, på mellan en till två timmar.

– Fast det där kan variera från vecka till vecka.

Annie Svensson gör sitt sista år som U23:a, Lovisa fyller 23 senare i år.

– Jag lade av med rodd när jag skulle gå över till seniorrodd, tog en paus men blev sugen igen. Och de tre senaste åren har jag satsar på allvar, säger Lovisa.

 ?? Bild: PRIVAT ?? ELITRODDAR­E MED OS-HOPP. Från vänster Emma Fredh, Lovisa Wallin, Lovisa Claesson och Annie Svensson. Alla tillhör svenska roddförbun­dets elitgrupp med siktet inställt för att kvala in till OS i Tokyo 2020.
Bild: PRIVAT ELITRODDAR­E MED OS-HOPP. Från vänster Emma Fredh, Lovisa Wallin, Lovisa Claesson och Annie Svensson. Alla tillhör svenska roddförbun­dets elitgrupp med siktet inställt för att kvala in till OS i Tokyo 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden