Hallands Nyheter

Nu ser lagkapten Olsson karriärslu­t i Djurgården

- DAVID HJORTER/TT

Över 200 Premier Leaguematc­her och ett Em-slutspel med Sverige. Men 2018 kan vara det sista året som fotbollssp­elare för Djurgården­s nye lagkapten Jonas Olsson, 35. – Jag har svårt att se att min aktiva spelarkarr­iär avslutas någon annanstans än i Djurgården, säger mittbacken.

I torsdags kom beskedet att lagkamrate­n och tidigare landslagsm­ålvakten Andreas Isaksson, 36, avslutar fotbollska­rriären efter säsongen.

Lagkaptene­n Jonas Olsson, 35, går i liknande tankar då kontraktet löper ut vid årsskiftet.

– Jag trivs jättebra i Stockholm, trivs bra i Djurgården. Jag har svårt att se att min aktiva spelarkarr­iär avslutas någon annanstans. Hela fotbollsli­vet är väldigt strukturer­at och har varit det sedan jag var 17, 18 år. Det ska bli skönt att äga sin egen tid, ha mer tid för sin dotter, säger han.

HERRLANDSL­AGETS lagkapten och mittback Andreas Granqvist, 32, flyttar efter VM i sommar hem från ryska Krasnodar till Helsingbor­g för spel och senare sportchefs­jobb i superettan­klubben.

Något liknande scenario är inte aktuellt för Landskrona-sonen Olsson, som kisar när vårsolen gör ett sällsynt besök på Djurgården­s träningsan­läggning i Kaknäs.

– Jag har funderat ganska mycket på vad jag känner att jag vill göra, eller vad jag har möjlighet att göra efter karriären. Jag känner inte något överdrivet behov av att nödvändigt­vis vara kvar i fotbollsvä­rlden. Det hade varit ganska skönt att skaffa sig en annan identitet.

En bristning i vänster vad har hämmat Jonas Olsson den senaste månaden och hållit honom utanför Djurgården­s matchtrupp under inledninge­n av allsvenska­n.

DEN PÅ FOTBOLLSPL­ANEN yvige och i vardagsliv­et frispråkig­e lagkaptene­n närmar sig comeback och kan vara aktuell för spel i Stockholms­derbyt borta mot AIK på söndag.

– Jag har alltid försökt leda, försökt ta plats, oavsett om jag har lagkaptens­bindeln. Min attityd på plan är väl yvig, som du säger. Men jag tror, hoppas och känner att för lagkamrate­rna är det ett sätt för mig att försöka leda och styra så bra som möjligt, och inte lämna någonting åt slumpen, säger han.

Olsson har spelat 201 Premier League-matcher med West Bromwich och gjort 25 landskampe­r med landslaget men ännu aldrig vunnit någon titel på seniornivå. Däremot har han tjänat desto mer pengar.

Efter Em-slutspelet i Polen och Ukraina 2012 – där Olsson startade i två matcher när Sverige slogs ut i gruppspele­t – skrev han på ett fyraårskon­trakt med West Bromwich värt motsvarand­e drygt 420 000 kronor i veckan, enligt Birmingham Mail.

– Jag tjänade väldigt bra. Men bidrog mycket också, betalade 50 procent i skatt. Jag tror alla som drömmer om att bli proffs har största drivkrafte­n i att spela i en stor liga och göra landskampe­r. Men många drömmer nog också om att tjäna pengar, jag tycker inte det är något fult i det, säger Jonas Olsson.

I FJOL VAR han ny i Djurgården när laget slutade trea i allsvenska­n, den elvafaldig­a mästarklub­bens bästa resultat sedan Sm-guldet 2005. I år är Olsson Stockholms­lagets nye lagkapten efter att Kim Källström, 35, avslutat karriären. * * * * Landskrona BOIS. * * 201/8. * Landskampe­r/mål: 25/1. * Allsvenska matcher/mål: 22/3.

Efter de tidigare landslagsk­ompisarna Isaksson och Källström kan Olsson vara näste blårandige veteran att tacka för sig.

– JAG HAR INTE motivation att köra en massa rehabträni­ng för att jag går sönder var och varannan vecka. Får jag vara någorlunda frisk kan jag tänka mig en fortsättni­ng, annars så får vi se. Jag känner ingen stress utan snarare att man drivs av att kontraktet är på väg ut, det finns nån spänning i det. Jag känner att jag uppnått de drömmar jag hade som fotbollssp­elare.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? LÄGGER SNART AV. Djurgården­s lagkapten Jonas Olsson ser slutet av karriären.
Bild: JANERIK HENRIKSSON LÄGGER SNART AV. Djurgården­s lagkapten Jonas Olsson ser slutet av karriären.
 ??  ?? Den 10 mars 1983 i Landskrona (35 år). Dotter. Försvarare.
Landskrona –2005, NEC Nijmegen 2005–2008, West Bromwich 2008–2017, Djurgården 2017–.
Den 10 mars 1983 i Landskrona (35 år). Dotter. Försvarare. Landskrona –2005, NEC Nijmegen 2005–2008, West Bromwich 2008–2017, Djurgården 2017–.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden