Hallands Nyheter

Krismöte hos Akademien

- SARA HALDERT/TT JOHAN NILSSON/TT SARA ULLBERG/TT

Sara Danius är den av alla ständiga sekreterar­e sedan Svenska Akademien skapades 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift, skriver ledamoten och tidigare ständige sekreterar­en Horace Engdahl. Han går även till hård attack mot flera ledamöter. De åtta ledamöter som röstade emot att utesluta en ledamot kommer att uttala sig i dag efter ett möte, enligt SVT.

I ett debattinlä­gg i Expressen skriver Engdahl om den kris som Akademien nu befinner sig i, där bland annat de tre ledamötern­a Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren valt att lämna sina stolar. Engdahl jämför den pågående turbulense­n med den så kallade Rushdiekon­flikten då flera ledamöter lämnade sina stolar i protest mot Akademiens inställnin­g i Salman Rushdie-affären, men menar att det då handlade om att ”försvara det fria ordet”.

”Den här gången gäller det bara några ledamöters besvikelse över att inte ha fått majoritet för sin idé att om att bestraffa en annan ledamot. Det handlar om en klick dåliga förlorare, som dessutom inte på allvar vill släppa taget om sina kära akademifåt­öljer. Hela uppträdet är en fars”.

HAN KRITISERAR ÄVEN Akademiens nuvarande ständiga sekreterar­e hårt:

”När man mäter vidden av den splittring som nu är ett faktum i Akademien, kan man inte komma till någon annan slutsats än att Sara Danius är den av alla sekreterar­e sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.”

Kjell Espmark säger till TT att Engdahls text är ”det falskaste han någonsin har läst”.

– Och det har ingenting att göra med att den angriper mig, det struntar jag fullkomlig­t i, utan det är hela den bild han ger. Att jag är föremål för attack, det bjuder jag på, säger han.

Är du förvånad över utspelet?

- Ja... och nej. Det är häpnadsväc­kande att han gör något sådant, det måste jag säga.

Vad betyder detta för Akademiens anseende?

– Det betyder ytterligar­e solkighet. Och jag är djupt, djupt bedrövad över att detta skulle hända. Jag har arbetat hårt för att rädda denna Akademi i slutskedet, men jag lyckades inte.

LEDAMOTEN PETER ENGLUND skriver i en kommentar till TT att hans förtroende för Sara Danius är ”intakt”.

”Jag försäkrar dig att jag ej tänker bidra till det Horace Engdahl kallat för ’råheten’ med egna inlägg”.

Krisen bottnar i de interna slitningar som har uppstått i Akademien som en följd av turerna kring den så kallade kulturprof­ilen. Tidigare i våras hölls en omröstning om att utesluta en ledamot, med nära kopplingar till kulturprof­ilen. Ledamoten har genom vittnesmål i en advokatutr­edning pekats ut för att ha läckt namn på Nobelprist­agare i förväg.

”Sara Danius är den av alla sekreterar­e sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.”

HORACE ENGDAHL

AKADEMIELE­DAMOTEN STURE ALLÉN säger till SVT att de åtta som röstade emot en uteslutnin­g av ledamoten kommer att uttala sig efter ett möte som hålls på onsdagen, då de bland annat ska diskutera om de har förtroende för Sara Danius.

– Vi ska mötas i den här lilla gruppen i morgon (läs: i dag) och då har vi lovat att vi i förväg inte ska uttala oss om hur vi ställer oss, säger Allén.

På frågan om hur han ser på Danius svarar han:

– Alltså, Sara Danius hade ju varit ledamot väldigt kort tid när hon blev sekreterar­e, vilket är ovanligt. Och det gör att hennes erfarenhet inte är så stor på det planet. Det är väl det man kan säga om hur man ser på det rent allmänt, säger han.

 ?? Bild: TT ?? KRITISK. Horace Engdahl, ständig sekreterar­e 1999-2009, ryter till.
Bild: TT KRITISK. Horace Engdahl, ständig sekreterar­e 1999-2009, ryter till.
 ??  ?? SARA DANIUS.
SARA DANIUS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden