Hallands Nyheter

D ser filmen”

- MIRANDA SIGANDER/TT

i Kroatien, som ställde upp som statister.

– Flera hundra kom och sprang mot ett stängsel under en hel inspelning­sdag. Jag vågar nästan påstå att det var lärorikt för alla.

JIMMIE HADE SIN internatio­nella premiär på filmfestva­len i Rotterdam tidigare i vintras och visades även på Göteborgs filmfestiv­al. Jesper Ganslandt berättar om gripande reaktioner på efterfölja­nde frågestund­er. Men filmen har också fått kritik, i Variety skrev en recensent att det var en dålig idé att sätta blonda svenskar i rollerna för att göra dagens flyktingkr­is mer relevant för västerlänn­ingar, som en slags variant av white lives matters. Jesper Ganslandt tycker att kritiken är ogenomtänk­t.

– Det handlar ju inte alls om det. Flykt har funnits i alla tider och det är klart att man får berätta en historia utifrån sig själv. Konsten och filmen måste kunna få utforska de här sakerna, det blir konstigt att säga att man inte får det.

DET HÄR ÄR ingen aktivistfi­lm, understryk­er Ganslandt. Men han skulle se det som en bonus om de som såg filmen börjar känna saker som de inte kände innan. Och kanske finns det några som skulle behöva det mer än andra.

– Det finns ju en poäng med att pojken heter Jimmie, att han delar det med partiledar­en för SD. Vi är alla likadana och jag tror att det är viktigt att förstå hur onaturligt det är att bara lämna allt man har. Ingen vill ju det egentligen. Film har ju den styrkan att få oss att kliva in i en annan värld och att vandra i en annan människas skor för en stund. Hoppas du att Jimmie Åkesson ska se filmen?

– Ja, det vore superbra, han och de andra.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? nu är han aktuell med Jimmie, där han spelar mot sin egen son. ”Vi blev väldigt tajta av det”, säger regissören.
Bild: JANERIK HENRIKSSON nu är han aktuell med Jimmie, där han spelar mot sin egen son. ”Vi blev väldigt tajta av det”, säger regissören.
 ?? Bild: TRIART FILM ?? UPPBROTT. Lille Jimmie (Hunter Ganslandt) rycks upp från sin trygga vardag och hamnar på flykt med sin pappa i Jimmie.
Bild: TRIART FILM UPPBROTT. Lille Jimmie (Hunter Ganslandt) rycks upp från sin trygga vardag och hamnar på flykt med sin pappa i Jimmie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden