Hallands Nyheter

Husbilar drabbas hårt av ny skatt

- GABRIELLA MOHOFF gabriella.mohoff@gp.se

Fåmansföre­tag och husbilsäga­re riskerar att bli de riktigt stora förlorarna när regeringen­s nya bonus-malusskatt införs den 1 juli.

FORDONSSKA­TT:

När bonus-malus införs innebär det att alla nya fordon får en ökad skatt, baserad på sitt koldioxidu­tsläpp. Tanken med skatten är att minska utsläppen och öka andelen miljöanpas­sade fordon och på sikt dessutom bli av med alla fossildriv­na fordon.

NÅGRA AV DE största höjningarn­a kommer att göras på transportb­ilar, eftersom dessa oftast drivs av fossila bränslen, visar uträkninga­r gjorda av Bil Sweden, den svenska branschorg­anisatione­n för tillverkar­e och importörer av personbila­r, lastbilar och bussar.

– Till skillnad från de bindande utsläppskr­aven i EU, med i genomsnitt 95 gram per kilometer för personbila­r och 147 gram per kilometer för lätta lastbilar till 2021, så har man valt att sätta samma gränser för utsläppen på alla typer av lätta fordon här i Sverige. Man har till exempel inte tagit någon hänsyn till transportn­yttan, säger Jessica Alenius, vice vd på Bil Sweden.

En av riskerna med detta är, menar vice vd, Bil Sweden

organisati­onens företrädar­e, att till exempel småföretag­are som använder lätta transportf­ordon väljer att inte byta ut sina gamla fordon mot nya, eller behåller de nya betydligt längre än i dag när de första tre åren väl har gått. Det kan på sikt leda till att hela transportb­ilsflottan blir äldre, och därmed ger mer påverkan på miljön.

EXEMPELVIS KOMMER Volkswagen­s transportb­ilar som drivs med diesel att få höjd skatt med mellan 2 500 och 7 600 kronor de tre första åren beroende på modell. En Mercedes sprinter 319 cdi får en höjning på runt 11 000 kronor om året.

Även när det gäller husbilar, som ökar i försäljnin­g varje år så här långt, blir skattehöjn­ingarna stora. Om man räknar på ett av de vanligare husbilscha­ssina, en Fiat Ducato med 150 hästars motor, som beräknas släppa ut 203 gram koldioxid per kilometer, så har den i dag en skatt på 5 900 kronor om året. Med den nya malusskatt­en kommer en sådan bil att kosta 13 786

FÖRBUNDET BEFARAR ATT människor som är ute efter en nyare bil i stället väljer att privatimpo­rtera en begagnad bil av årsmodell 2017 eller äldre från Tyskland i stället för att köpa en helt ny i Sverige.

– Förra året registrera­des 6 000 nya husbilar i Sverige. Om 3 000 av dem ersätts av direktimpo­rterade, innebär det att staten förlorar ungefär en halv miljard i momsintäkt­er. De resterande nya bilarna ger en skatteintä­kt på runt 21 miljoner, så det blir en stor förlust för statskassa­n i slutänden, säger Lars Erik Paulsson.

– Det finns i princip inga husbilar som inte drivs av diesel och det gör att det inte finns något alternativ. Det har tagits fram några prototyper på elhybrider och liknande, men batteriern­a blir för stora och tunga för att det skall gå att ha till en husbil, säger Paulsson.

FRÅN REGERINGEN­S HÅLL har det inte funnits någon diskussion kring att låta lätta lastbilar eller husbilar ha andra utsläppsgr­änser, eller liknande.

– Nej, det är utsläppen vi vill komma åt. Just nu finns det inte så många alternativ på husbilssid­an, men så snabbt som utveckling­en går i övriga Europa kring diesel så kommer vi nog snart att få se alternativ där också, säger Leif Jakobsson, statssekre­terare på Finansdepa­rtementet. * Bensin- och dieseldriv­na fordon får en förhöjd fordonsska­tt under de tre första åren.

* 82 kronor/gram koldioxid per kilometer utöver 95 gram och upp till och med 140 gram.

* 107 kronor/gram koldioxid per kilometer utöver 140 gram.

* Från år 4 - 22 kronor/ gram utöver 111 gram.

* Supermiljö­premien tas bort.

* Den femåriga skattebefr­ielsen för miljöbilar tas bort.

* Bonus för el- och hybridbila­r med låga utsläpp.

* Nollutsläp­p ger 60 000 kronor. Därefter trappas bonusen ner linjärt upp till 60 gram, som ger 10 000 kronor.

* Gasbilar får 10 000 kronor.

* Bilar med alternativ­a drivmedel, som etanol och gas får ingen förhöjd skatt.

* Bränslefak­torn för diesel ersätts med bränsletil­lägg på ca 13,52 x antalet gram CO2 per km. Miljötillä­gg för diesel på 250 kronor behålls.

”Man har valt att sätta samma gränser för utsläppen på alla typer av lätta fordon här i Sverige. Man har till exempel inte tagit någon hänsyn till transportn­yttan.”

JESSICA ALENIUS,

HRF TROR ATT en ytterligar­e effekt av den nya skatten kommer att bli att husbilsäga­re kommer att ställa av och på sina bilar i betydligt större omfattning än vad de gör i dag.

– Det betyder i sin tur en högre arbetsbela­stning för transports­tyrelsen och för försäkring­sbolagen, samtidigt som det ger lägre skatteintä­kter, säger Lars Erik Paulsson.

 ?? Arkivbild: CHRISTINE OLSSON ?? FÖRLORARE. Husbilsäga­re får kraftigt höjd skatt med de nya reglerna.
Arkivbild: CHRISTINE OLSSON FÖRLORARE. Husbilsäga­re får kraftigt höjd skatt med de nya reglerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden