Hallands Nyheter

”Vardagliga val kan göra skillnad för naturen”

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Genom våra vardagliga val kan vi göra skillnad för att naturen ska må bättre. Det var ett av naturfotog­rafen Mattias Klums budskap när han föreläste på Falkenberg­s vattendag.

Under många år reste Mattias Klum åtta månader per år runt om i världen och fotografer­ade natur och djur.

Nuförtiden nöjer han sig med mellan 100 och 200 resdagar per år.

– Världen sätts på prov hela tiden på grund av att 7,6 miljarder människor sätter tryck på den. Vi konsumerar för mycket och lever över våra tillgångar, inte minst här i Sverige, sa han från Falkhallen­s scen.

TVÅ FÖRELÄSNIN­GAR BLEV det i Falkenberg under torsdagen. Ett på förmiddage­n för skolungdom­ar och kommunala tjänstemän. Ett på kvällen för alla som ville lyssna.

– Vi lever som om vi hade tre jordklot allra minst. Men ger vi naturen, liksom vår egen kropp möjlighet att vila, då kommer djur och växter tillbaka.

– Men det vi har varit dåliga på senaste åren är att lyssna och förstå att naturen börjar skicka fakturor till vår egen ekonomi om vi inte använder oss av den forskning som finns. Det visar att naturen är ansträngd.

MATTIAS KLUM TYCKER att klimatarbe­tet går framåt i vissa delar. Han ser att stora företag börjar visa intresse, och tar reella steg i rätt riktning, för unga människor kommer att välja ställen att handla på utifrån fler faktorer än tidigare.

– Unga människor är mer medvetna om naturens tillstånd. Det är viktigt att den här rörelsen går snabbare än vad den gjort tidigare. För vi befinner oss i den sjätte massutrotn­ingen av arter på jorden.

– Det gör att vi inte har massor av tid att ta av, för under tiden förlorar vi stabilitet. Vad gör du själv för att vara en god konsument?

– Jag äter mest vegetarisk­t. Familjen bor på landet utanför Uppsala och vi har sju höns. Så jag äter hemvärpta ägg, ekologiskt smör, fetaost och halloumi. I övrigt äter jag mest grönsaker av etiska, moraliska och hälsoskäl.

– Förr åt jag det mesta, men jag mådde inte speciellt bra utav det.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? LÄSER DET FINSTILTA. Mattias Klum säger sig vara en ganska besvärlig konsument i de affärer där han är stamkund. Han är noga med familjens inköp.
Bild: OLA FOLKESSON LÄSER DET FINSTILTA. Mattias Klum säger sig vara en ganska besvärlig konsument i de affärer där han är stamkund. Han är noga med familjens inköp.
 ??  ?? KOLL PÅ VATTEN. Vivabs vd Margareta Björksund-tuominen säger att det är viktigt att vi tar hand om allt vårt vatten. ”Vattnet i Falkenberg mår bra.”
KOLL PÅ VATTEN. Vivabs vd Margareta Björksund-tuominen säger att det är viktigt att vi tar hand om allt vårt vatten. ”Vattnet i Falkenberg mår bra.”
 ??  ?? VI BEHÖVER VATTNET. Vattnet är en av de viktigaste resurserna vi har och kommunchef­en Anders Ramberg bjöd in till vattendag.
VI BEHÖVER VATTNET. Vattnet är en av de viktigaste resurserna vi har och kommunchef­en Anders Ramberg bjöd in till vattendag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden