Hallands Nyheter

Kommunen köpte markiser felaktigt

VARBERG: Ännu en gång får kommunen kritik för att ha brutit mot upphandlin­gsreglerna. Den här gången gäller det markiserna som köptes in när Stadshus A renoverade­s.

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Varbergs kommun beskylls ännu en gång för att ha brutit mot upphandlin­gsreglerna. – Det var fel av mig, säger Magnus Karman, fastighets­förvaltare.

När Stadshus A skulle renoveras tog Anderssons markis kontakt med Varbergs kommun på ett tidigt stadium. Markiser och persienner skulle behöva installera­s och renoveras. Företaget låg trea på kommunens ramavtal som har en beloppsgrä­ns på 100 000 kronor. Det vill säga att arbeten som kostar mer än 100 000 kronor ska konkurrens­utsättas.

Trots att kostnaden av arbetet med markiser och persienner beräknades till cirka 300 000 kronor gjordes ingen konkurrens­utsättning.

– Jag har inte gått vidare med detta men när jag har läst skriverier­na om de andra företagen som blivit rundade av upphandlin­gskontoret så tänkte jag att jag skulle höra av mig. Vad pysslar kommunen med, säger Junior Walden, ägare till Anderssons markis.

Magnus Karman, fastighets­förvaltare på Var bergskommu­n, er- känner att det inte gick helträtt till.

– Anderssons markis lämnade ett pris för att ha med i projekteri­ngen och så hade vi ju Moogio (före detta Tvååkersma­rkisen) som låg etta på ramavtalet. När vi skulle genomföra vart det akut och då använde vi den tidigare uppgiften vi fått från Anderssons markis. Vi ville få in markiserna före sommaren för att kunna stänga ute solvärmen och för att hålla det inom budgeten, säger han.

I de diskussion­er som har förts mellan Anderssons markis och Magnus Karman har han lagt sig platt.

– Det skulle egentligen ha gått utmed förnyad konkurrens­utsättning men det blev fel. Har ni inte brutit mot lagen om offentlig upphandlin­g?

– Det vet jag inte, jag kan inte den, säger han.

För Anderssons markis är det inte att de gick miste om jobbet som är det viktiga.

– Vi omsätter 29 miljoner kronor. Ett jobb på 300 000 kronor kan vi både ha och mista men det är en moralfråga, säger Junior Walden.

De har nu meddelat kommunen att de inte ville förlänga ramavtalet eftersom att det känns meningslös­t.

– Kommunen får gärna handla av oss men då till våra ordinarie priser.

Även kommunjuri­sten Lisa Holmdahl Pedersen menar inköpet kan ha varit olagligt.

– Det stämmer att det står i ramavtalet att uppdrag som överstiger 100 000 kronor ska konkurrens­utsättas på nytt. Om det är så att man inte följt detta så kan det röra sig omen otillåten direktupph­andling i strid med Lagen om offentlig upphandlin­g, LOU.

”Jag har inte gått vidare med detta men när jag har läst skriverier­na om de andra företagen som blivit rundade av upphandlin­gskontoret så tänkte jag att jag skulle höra av mig. Vad pysslar kommunen med?”

JUNIOR WALDEN, ägare Anderssons markis.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FOKUSERAT. Hemmahoppe­t Marielle Johansson tar sig an Andreas Jonssons skägg – under överinseen­de av domaren Kenneth Johnsson.
Bild: OLA FOLKESSON FOKUSERAT. Hemmahoppe­t Marielle Johansson tar sig an Andreas Jonssons skägg – under överinseen­de av domaren Kenneth Johnsson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden