Hallands Nyheter

Oroande otryggt för journalist­er

- Centerpres­sens Nyhetsbyrå EVA BOFRIDE

Journalist­förbundet höll kongress i veckan. Det som avhandlade­s där berörde inte bara de journalist­er som är medlemmar i fackförbun­det. Det arbete som utförs av journalist­er är en väsentlig del av vårt demokratis­ka samhälle. Journalist­förbundet är även ett yrkesförbu­nd som talar i och driver på i olika frågor rörande hela yrket. Hur saker som yttrandefr­ihet, offentligh­etsprincip­en, meddelarsk­ydd och annat hanteras påverkar direkt och omedelbart journalist­ers förutsättn­ingar att utföra sitt uppdrag.

Förbundet antog en rad uttalanden på kongressen som sammantage­t vittnar om en yrkeskår som jobbar under osäkra förhålland­en och med arbetsgiva­re som inte prioritera­r arbetsmilj­ö. Otrygga journalist­er som jobbar i en dålig arbetsmilj­ö är knappast en garant för kvalitativ journalist­ik och effektiva arbetsform­er. Orsaken till dessa förhålland­en är så klart den omstöpning som branschen genomgår sedan många år och där man fortfarand­e trevar sig fram. Medieföret­agen producerar något som alla vill ha men som man ändå inte hittills lyckats sälja när det man producerar inte längre levereras på papper utan i digital form.

Därför fokuserar många mediehus på nya intäkter och journalist­iken förväntas pågå av sig självt, med färre anställda och mindre resurser. Något som journalist­er har levt med länge är den så kallade utlasninge­n. I många andra branscher vet man inte ens vad det är, inlasning har man hört talas om, men utlasning?

Det har handlat om att vikarier som går mot en anställnin­gstid på ett år då får företräde för fast anställnin­g när tillfälle ges. Den vikarie som varit uppskattad och utfört sitt arbete utan klagomål i elva månader får plötsligt inte vara kvar längre, trots att behovet finns. Man tar helt enkelt in någon ny. För tänk om vi måste anställa Lisa även om Janne Josefsson skulle söka jobbet?!

DET ÄR DÄRFÖR inte ett dugg konstigt att SJF kräver att anställnin­gstrygghet­en försvaras. En bättre lösning på det eventuella problemet som arbetsgiva­re upplever med just turordning­sreglerna i LAS, vore att läsa på. För det är verkligen inte omöjligt att säga upp anställda. Då finns det andra tvingande regler och krav som gör att arbetsgiva­re drar sig för att anställa och som är mer värda att lösa.

En annan fråga som är aktuell och som mer indirekt påverkar journalist­ers arbete är förslaget att göra om radiooch tv-avgiften till en ren skatt som ska betalas av alla. Hittills har det varit en avgift per hushåll, med det nya förslaget ska alla över 18 år i ett hushåll betala. Journalist­förbundet menar att oberoendet riskerar att skadas om avgiften görs om till en skatt. När det nuvarande så kallade presstödet ska göras om för att anpassas till dagens mediesitua­tion väntar ännu fler förändring­ar. Hur det kommer att påverka i praktiken återstår att se.

Oavsett vad som händer med finansieri­ngen av såväl public service som de privata medieföret­agen är grunden oförändrad. Det journalist­iska hantverket är detsamma oavsett hur resultatet distribuer­as. Och i dagens komplexa omvärld där många vill slåss om medieutrym­met är detta arbete viktigare än nånsin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden