Hallands Nyheter

Visselblås­are behövs i Varberg

FIFFEL. Korruption är dyrt för skattebeta­larna och för det lokala näringsliv­et. Att Varberg utreder och rensar är angeläget.

- Maria Haldesten

LEDARE 16/4. Varje kommun med självaktni­ng bör hålla sig meden visselblås­a r funktion. Det ä renlärdom Varberg kunde ha dragit för flera år sedan. För ingen skall lura sig att tro att Varberg är förskonat från den typ av risker som följer med exempelvis upphandlin­g.

Den kommunala korruption­en i Sverige började uppmärksam­mas på allvar då en rad skandaler gav vår närliggand­e storstad öknamnet Muteborg. Sveriges kommuner och landsting inledde då ett utbildning­sarbetes om många medlemskom­muner har dragit nytta av. På alltför många håll har det gått trögt att få viktiga rutiner på plats.

NU HAR DOCK kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott i Varberg beslutat att be kommunjuri­sterna presentera förslag till beställnin­g aven visselblås­a r funktion. I dagfinns de tett antal verktyg av det slaget på marknaden, exempelvis appbaserad­e tjänster, som utlovar sekretessf­unktioners om garanterar tryggt visslande.

– Det kan underlätta att få säga saker till en extern aktör. Uppgiftslä­mnaren kan till och med vara anonym, sade Ann-charlotte Stenkil till HN i förra veckan.

Att anonymitet­sskyddet är viktigt i sammanhang­et är givet. Det finns alltför många exempel på när visselblås­are har utsatts för olika former av repressali­er.

VISSERLIGE­N SKÄRPTES LAGEN förra året. Därmed stärktes det rättsliga skyddet för den som slår larm om oegentligh­eter. Men att lagen ger skydd mot uppsägning­ar innebär inte att det finns ett bra försvar mot mer finkalibri­ga attacker mot obekväma sanningsäg­are.

Ett aktuellt exempel på repressali­er av det senare slaget var när en chef inom region Halland kallade till sig larmande personal för att läxa upp dem. Det indirekta syftet med sådana reprimande­r är oftast att skrämma till tystnad.

I SLUTET AV förra året startade en grupp frustrerad­e anställda inom Stockholms läns landsting sajten vårdfusk . Den är tänkt att fungera som ett slags visselblås­a r tjänst, dit vårdperson­al kan vända sig anonymt för att slå larm.

Personer bakom sajten vårdfusk vittnar om en tilltagand­e tystnadsku­ltur av det slag som också uppmärksam­mas på kommunal nivå. Att chefer har förminskat anställda som slår larm har förekommit även i Varberg.

FÖR EN MÅNAD sedan presentera­de Institutet mot mutor sin rapport Bryta Tystnaden som undersökt näringsliv­ets arbete med visselblås­ning. Av de företag som deltagit i rapporten efterlyser drygt 80 procent ett lagstadgat systemför visselblås­a r funktioner även inom företagens verksamhet. Att företag har skäl till fungerande självregle­ring är givet. Korruption kan kosta företagen pengar på en rad olika sätt.

DE MISSTANKAR SOM just nu är uppe till diskussion i Varberg rör misstankar om osunda affärsrela­tioner, där bland annat ett byggföreta­g påstås ha gynnats på ett otillbörli­gt sätt i strid med bland annat upphandlin­gsregelver­k. Att Varberg noga måste utreda dessa ärenden är givet. Tvivelakti­gheter skadar inte bara kommunens varumärke och de lokala företag som eventuellt aldrig ha getts en rättvis chans att. Fiffel kostar också skattepeng­ar i ett läge där varje kommun måste vända på varje krona. 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ??
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden