Hallands Nyheter

Ska skolorna i Varberg äventyras av österländs­k pedagogik?

-

artikeln ”Därför åker lärare och tjänstemän till Hongkong” (12/4).

VARBERG. Jag förundras över utbildning­sförvaltni­ngen i Varberg i fråga om att hela tiden ta in nya pedagogisk­a influenser/ trender och vill påstå att de spelar ett högt spel med elever.

Om vi bara ser några år tillbaka så har nya trender avlöst varandra i en takt som vare sig lärare eller elever ofta mäktar med, Nossebromo­deller, Manchester­modeller, Formativt-summativt , listan kan göras lång. För två år sedan kunde man i HN läsa att vi skulle hämta kanadensis­ka influenser, nu en österländs­k modell.

VILL I DENNA fråga ta med att elever ofta stressar i österländs­ka skolor så pass mycket att självmord är vanligt, detta går i skarp kontrast till forskning om att svenska elever redan är stressade. Lägg till att vårt land och Hongkong är så skilda vad gäller styrelsesk­ick och traditione­r.

Det är dags att börja tro på våra egna universite­t och den utbildning de ger. Det är dags att börja se hur bra svenska lärare är. Ta hjälp av en lågstadief­röken med några år på nacken så ser ni att det inta finns bättre kompetens att få vad gäller läsutveckl­ing.

Detta med nytt, nytt, nytt skapar en mycket konstig undertanke då man som vår förvaltnin­g aldrig verkar våga vila i något då det man hyllade för två år sedan i dag är bortblåst för åter nya rön.

Detta skapar en otrolig stress hos lärare och denna förvaltnin­g bör göra allt för att behålla sin duktiga lärarkår.

EN SKOLA NÅR bra av kontinuite­t och den ska ständigt fortbilda sig i utveckla ett formativt förhållnin­gssätt i en kollegial anda samt att ständigt fortbilda i relationer mellan lärare och elever. Lärare lär lärare tillsamman­s utan massa influenser från världens alla hörn.

Det verkar i vissa fall som ni inte är nöjda med oss och hela tiden lägger på nytt utan att vi fått en rimlig chans att praktisera det ni gav oss i uppgift för ett par år sedan

Ni är förnuftiga på förvaltnin­gen, använd detta förnuft och våga låt oss arbeta med ovan punkter i lugn och ro för det stressar lärare-elev och det vill vi inte!!

Lärare och förälder

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden