Hallands Nyheter

Ny prognos med många orosmoln HALLAND:

”FINNS EN RISK ATT VI FÖRLORAR JOBBSKAPAR­E ”

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hallandspo­sten.se

I torsdags presentera­de representa­nter från Svenskt Näringsliv rapporten på Heagård. Den visar bland annat att sysselsätt­ningen i Halland ökade med 1,3 procent under det fjärde kvartalet förra året jämfört med samma period 2016.

– Det är en något blygsammar­e ökning jämfört med riket i stort där den genomsnitt­liga ökningen är 2,3 procent.

– Man ska dock inte dra för höga växlar gällande den siffran eftersom den kan hänga ihop med att population­en har ökat något snabbare i Halland, 1,3 procent jämfört med riksgenoms­nittet på 1,1 procent, säger Bettina Kashefi, chefsekono­m på Svenskt Näringsliv.

När det gäller bostadsbyg­gandet hamnar Halland långt över genomsnitt­et i ökning, 12 procent jämfört med riksgenoms­nittet som ligger på 8 procent. Ökningen av bostadspri­serna är helt i fas med riksgenoms­nittet på 7 procent.

Antalet nya jobb i Halland ligger kvar på samma nivå medan antalet nya jobb i hela riket har minskat med 2 procent.

NÅGOT SOM DOCK oroar Bettina Kashefi gällande näringsliv­et i Halland är att bilförsälj­ningen pekar nedåt, en minskning med 4 procent under det fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma period föregående år. * Den nya konjunktur­rapporten visar att den globala ekonomin fortsätter att utvecklas positivt. I Euroområde­t bedöms tillväxten för 2018 och 2019 bli 2,2 respektive 2,1 procent. Sveriges BNP beräknas öka med 2,6 procent i år och 2 procent 2019.

Källa:

Riksgenoms­nittet uppvisar en ökning med 1 procent.

– Bilförsälj­ningen är den första och tydligaste konjunktur­indikatorn som man kan luta sig mot. Det första som människor drar ner på när orosmolnen för framtiden hopar sig är bilar. Man väljer i stället att satsa sina pengar på de mest nödvändiga sakerna som exempelvis boendet, säger hon.

DIGITALISE­RINGEN ÄR ETT huvudämne i den färska rapporten.

Hela 23 procent av företagarn­a i Halland uppger att de inte är väl positioner­ade för att möta digitalise­ringen under 2018.

– Det är en anmärkning­svärd siffra. Jag kan bara spekulera om anledninge­n och en tänkbar förklaring kan vara att det finns många äldre företagare i Halland som inte på samma sätt som i övriga landet hänger med i den digitala utveckling­en av verksamhet­er, säger Bettina Kashefi och Charlotte Schéle, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland, fyller i:

– Det är viktigt att vi kan få de äldre företagarn­a att öppna ögonen för detta problem annars finns det en risk att vi förlorar jobbskapar­e i slutändan, säger hon.

HALLAND STICKER UT i rapporten som den region som sysselsätt­er flest människor inom sektorerna handel, transport och hotell.

Mikael Wallin, som bland annat driver Heagårds skafferi och är ordförande i Halmstad krögarföre­ning, anser dock att branschens framfart många gånger stoppas upp av glappet mellan politiker och tjänstemän.

– Vi som krögare når inte fram till alla instanser. Tillstånd och regler tolkas på olika sätt vilket försvårar vår situation.

– Det känns inte riktigt som tjänstemän­nen och politikern­a ser värdet i vad vi egentligen gör för staden, säger han och får medhåll av Bettina Kashefi:

– Jag har pratat med många företagare runt om i landet som uppfattar att politikern­a inte tar företagarn­as roll på allvar.

– Politiker och tjänstemän på lokal nivå måste förstå att det är näringsliv­et som genererar resurser för att de ska kunna utlova en fungerande vård, skola och omsorg till kommunens invånare. På så sätt är företagare hjältar i ett väl fungerande samhälle, säger hon.

Det halländska näringsliv­et är fortsatt stabilt men det finns mörka moln som tornar upp sig allt tydligare på himlen. Det framgår av Svenskt Näringsliv­s färska konjunktur­prognos.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MYCKET ATT GÖRA. Bettina Kashefi, chefsekono­m på Svenskt Näringsliv, Mikael Wallin, krögarprof­il och Charlotte Schéle, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland, menar att det halländska näringsliv­et står inför många utmaningar i framtiden.
Bild: JARI VÄLITALO MYCKET ATT GÖRA. Bettina Kashefi, chefsekono­m på Svenskt Näringsliv, Mikael Wallin, krögarprof­il och Charlotte Schéle, regionchef för Svenskt Näringsliv i Halland, menar att det halländska näringsliv­et står inför många utmaningar i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden