Hallands Nyheter

USA inför nya sanktioner mot Ryssland

- TT-AFP-REUTER

Internatio­nella experter ska påbörja utredninge­n om ifall kemvapen använts i den syriska staden Douma. De har en delikat uppgift – inte minst för att nyckelaktö­rerna redan dragit sina egna slutsatser. USA klargör att nya sanktioner mot Ryssland införs.

USA kommer att införa nya sanktioner mot Ryssland på grund av det fortsatta stödet till Syrien, säger Fn-ambassadör­en Nikki Haley enligt Reuters.

– De kommer att riktas direkt mot alla slags företag som hade med utrustning att göra som relateras till Assad (Syriens president Bashar al-assad) och användning­en av kemiska vapen, säger Haley.

En grupp av kemvapenex­perter från Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) finns sedan i lördags i den syriska huvudstade­n Damaskus. Då hade USA, Storbritan­nien och Frankrike redan hunnit genomföra sina samordnade attacker mot vad man beskrivit som forsknings­anläggning­ar för kemvapen och militärbas­er.

DETTA SOM SVAR på vad länderna hävdar var en kemvapenat­tack utförd av den syriska regimen i staden Douma i förra veckan.

Platsen där attacken sägs ha ägt rum ligger i ett område som under den senaste veckan kontroller­ats av syriska och ryska styrkor. Förutom risken för att de undanröjt bevis på en eventuell kemvapenat­tack, har OPCW:S experter också att hantera ett läge där båda sidor redan bestämt sig för vad som hänt.

Västländer­na hävdar att de sett bevis på att regimen använt kemvapen, medan Syrien och Ryssland avfärdat anklagelse­rna och utmålat dem som en förevändni­ng för att angripa landet. * * * * *

USA, Frankrike och Storbritan­nien vill att FN:S säkerhetsr­åd beslutar om en utredning om kemvapenat­tacker i Syrien. Men Ryssland – som redan lagt in veto mot likande förslag – lär rösta ner även denna resolution, enligt Dan Smith, chef på fredsforsk­ningsinsti­tutet Sipri.

Enligt det nya förslaget skulle OPCW få i uppdrag att göra en utredning och komma med en rapport inom en månad, skriver AFP. I förslaget ingår även att humanitär hjälp ska kunna nå det syriska folket och ett krav på att Syrien deltar i Fnledda fredssamta­l.

Det är osannolikt att en resolution som lagts fram av USA eller Ryssland skulle gå igenom. Men det kan finnas möjlighete­r för andra länder som uppfattas som mer neutrala att lägga fram förslag som kan accepteras av både USA och Ryssland, säger Dan Smith.

– Ett annat land kan gå in och försöka hitta en kompromiss som kan accepteras av båda sidor.

USA, Storbritan­nien och Frankrike gick gemensamt till anfall mot den syriska regimens positioner under natten till lördagen, kort efter att den amerikansk­e presidente­n Donald Trump aviserat attacken vid en presskonfe­rens.

Motivet är den misstänkta kemvapenat­tacken i Douma förra helgen, där minst 60 civila personer beräknas ha dött. Den syriska regimen står anklagad för denna och tidigare attacker – och syftet är enligt västledarn­a att avskräcka den från att göra det igen.

Måltavlorn­a var tre platser som härrör till Syriens kemvapenpr­ogram, enligt USA: ett forsknings­center utanför Damaskus, samt ett vapenlager och en militär anläggning väster om staden Homs.

Enligt ryska parlamenta­riker uppger Syriens president Bashar alassad att 71 av totalt 105 robotar som sattes in i attacken sköts ned av syriskt luftvärn.

USA utförde en liknande attack för nästan exakt ett år sedan. 6 april 2017 avfyrades 59 amerikansk­a robotar mot regimmål i Syrien i vad som beskrevs som en engångshän­delse.

SVERIGE FÖRSÖKTE tidigare i veckan, förgäves, lägga fram ett förslag om att FN:S generalsek­reterare António Guterres skulle utse en expertpane­l som skulle utreda händelsern­a i Douma. Den svenska delegation­en har sagt sig villig att fortsätta försöka medla.

– Sveriges oberoende ställning internatio­nellt ger landet en god möjlighet att lägga fram en resolution. Men det betyder inte att det kommer att fungera eftersom Sverige också ses som allierad med väst. Men det är väl värt ett försök, säger Dan Smith.

Enligt Nikki Haley är förhålland­et till Ryssland mycket ansträngt men Washington hoppas på bättre relationer. President Vladimir Putin har enligt ryska nyhetsbyrå­er i ett samtal med sin iranske kollega Hassan Rohani sagt att fler västliga robotattac­ker skulle leda till kaos i de internatio­nella relationer­na. Den biträdande utrikesmin­istern Sergej Ryabkov säger dock, enligt nyhetsbyrå­n Tass, att även om det kan bli svårt att enas i olika frågor ska Ryssland göra allt för att förbättra relationer­na med väst.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har pratat i telefon med Rysslands president Vladimir Putin. De enades om att arbeta för att minska spänningar­na och få till en politisk lösning, enligt Erdogans kansli.

 ?? Bild: JULIE JACOBSON/TT/ARKIV ?? KLARGÖRAND­E. USA kommer att införa nya sanktioner mot Ryssland på grund av det fortsatta stödet till Syrien, säger Fn-ambassadör­en Nikki Haley.
Bild: JULIE JACOBSON/TT/ARKIV KLARGÖRAND­E. USA kommer att införa nya sanktioner mot Ryssland på grund av det fortsatta stödet till Syrien, säger Fn-ambassadör­en Nikki Haley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden