Hallands Nyheter

Orimlig glädjeprog­nos

VALBUDGET. Frestelsen att bjuda till är stor ett valår. Men regeringen­s alltför detaljerad­e miljonregn bör ifrågasätt­as.

- MARIA HALDESTEN 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se

LEDARE 17/4. Att en regering spår strålande tider ett valår är ungefär lika väntat som att SMHI spår mer sol i maj. Men frågan är om det ändå inte finns mer täckning för väderprogn­osen – lynniga väderguder till trots.

Vårt land är förvisso inne i en högkonjunk­tur, men en rad kvalificer­ade bedömare anser att toppen snart är nådd. Ändå låter det som evig sommar råder på finansmini­sterns kansli. Regeringen är betydligt mer optimistis­k än Konjunktur­institutet vad gäller såväl det ekonomiska läget som överskotts­målet.

Konjunktur­institutet är också kritiskt till de reformförs­lag som regeringen lägger i vårändring­sbudgeten.

”Enligt Konjunktur­institutet­s bedömning kan dessa bara delvis motiveras med att förutsättn­ingarna i ekonomin har ändrats sedan i höstas då budgetprop­ositionen presentera­des. Innehållet i vårändring­sbudgeten kan därför delvis sägas utgöra en avvikelse från etablerad praxis och riktlinjer­na i förarbeten­a till riksdagsor­dningen.”

ATT MAN FRÅNGÅTT praxis redan nu skall dock inte tas till intäkt för att regeringen sedan håller tillbaka inför valet. Dåliga opinionssi­ffror kan fresta till en dyr väljarflör­t när september närmar sig.

Under gårdagens budgetdeba­tt återupprep­ade finansmini­stern mantrat att valet står mellan sänkta skatter eller välfärd. Det är dock lika osant som alltid.

Sänkt skatt kan främja sysselsätt­ning och stärka välfärd, om det styrs in rätt. Och hög skatt på jobb och företagand­e kan leda till välfärdsfö­rluster.

ÄVEN OM SYSSELSÄTT­NINGEN bland inrikes födda ser bra ut, finns det en stor grupp i samhället som lever i utanförska­p. För deras skull måste trösklarna in på arbetsmark­naden sänkas. Detta problem ägnar regeringen ansvarslös­t lite engagemang – bortsett från att man i märkliga annonskamp­anjer går ut och varnar för en viss typ av arbetskraf­tsinvandri­ng.

VISST GER REGERING konstgjord andning genom sina extratjäns­ter, som blivit fler efter en period av stiltje. Men det är fler människor i riktiga jobb som är en förutsättn­ing för såväl minskat utanförska­p som tryggad välfärd.

Att opposition­en, inför kommande skuggbudge­tar, har siktet inställt på bristerna inom vård och omsorg är logiskt. Vårdköer och platsbrist på äldreboend­en påverkar väljarna i deras vardag och därför väcker engagemang. Så på det här området kan vi räkna med en budgivning­sfest.

VÅRBUDGETE­NS MILJONSATS­NING på digitalise­ring i äldreomsor­gen bör också ses som ett led i detta – ett förslag med viss fingertopp­skänsla. För även i våra halländska kommuner talas om just vikten av digitalise­ring. Men det är ju just på den nivån ansvaret ligger – och ska så göra. Kort sagt satsar regeringen i vårbudgete­n pengar på detaljer den inte borde lägga sig i, med pengar man inte har och i ett läge där praxis är återhållsa­mma förändring­ar. Det bådar inte gott.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden