Hallands Nyheter

Terroroffe­r: ”Den största kränkninge­n i mitt liv”

- ERIKA NEKHAM/TT

Från stölden av lastbilen fram till kraschen i Åhléns – nu har rätten gått igenom hela färden längs med Drottningg­atan och vad som hände dem som kom i Rakhmat Akilovs väg. Och det har varit svåra dagar för flera av de inblandade.

De berättar om hur de hör ett högt brak. Hur hyllor ramlar omkull, saker kastas omkring och hur människor springer i panik från varuhusets kosmetikaa­vdelning, där den terroråtal­ade Rakhmat Akilov just kraschat med lastbilen. En kvinna vittnar om hur hon ramlar medan hon försöker fly, och inte kan ta sig upp.

– Jag ligger kvar... Och tror att jag kommer att dö, säger hon och rösten brister.

UNDER ONSDAGEN NÅDDES slutet av den drygt månadslång­a del i förhandlin­gen där rätten bit för bit gått igenom vad som hände under färden längs med Drottningg­atan. Många målsägande har vittnat om hur stark påverkan den här händelsen haft, och fortfarand­e har.

– Det har varit en oerhörd påfrestnin­g. Ofta var det ett stort motstånd innan, det var svårt att ens tänka tanken att sitta i samma rättssal som Akilov, säger målsägarbi­trädet Göran Hjalmarsso­n.

FLERA AV OFFREN mår psykiskt dåligt, känner sig otrygga och rädda när de rör sig ute i samhället och letar alltid efter flyktvägar – om något skulle hända.

– Det är den största kränkninge­n i mitt liv, säger en kvinna som arbetade i Åhléns den dagen.

Det målsägarna vittnat om är ett ”mycket tydligt exempel på hur terrorisme­n fungerar”, anser åklagaren Hans Ihrman:

– Lite av den här metoden är att man iscensätte­r ett våldsamt våldsdåd som ska ge ringar på vattnet under lång, lång tid och man vill helst att den här fruktan och otrygghete­n ska bestå under en överskådli­g tid.

MYCKET HAR OCKSÅ handlat om huruvida en stor del av fallets målsägare kan anses ha blivit utsatta för mordförsök. Rakhmat Akilov förnekar brott i 18 fall, enligt hans advokat Johan Eriksson.

– Det är en juridisk, objektiv bedömning som handlar om personerna­s placering i förhålland­e till bilen och vid något tillfälle var man befinner sig när man upptäcker faran. Det är inte att vi ifrågasätt­er människors upplevelse, utan det är en objektiv bedömning, förklarar Eriksson.

Kommande förhandlin­gsdagar ska efterlevan­de till dödsoffren höras, och den 26 april inleds åklagarens slutanföra­nde. 60 procent av slutlön 50 40 30 20 10 60 procent av slutlön 50 40 30 20 10

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden